niedziela, 10 marca 2013

Babka Wiedeńska.

 

To już drugi przepis na Wielkanoc. Gdyby ktoś zapytał mnie bez czego nie mogło by odbyć się te święto, powiedziałabym, że bez jajek i babki. Tak więc dzisiaj serwujemy właśnie babkę:) Nie jest to klasyczna babka: wprawdzie zawiera drożdże, ale jej konsystencja nieco różni się od tej klasycznej. Jako dodatek polewa czekoladowa, a w środku kawałki czekolady. Zachęcam do spróbowania, na pewno nie będziecie zawiedzeni:)

 

Przygotowanie: około 3 godziny.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Babka:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250g stopionego i schłodzonego masła
  • 4 duże jajka
  • 100 g drobno pokrojonej czekolady gorzkiej
  • 100 g posiekanych migdałów

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Wykonanie:

Babka:

Formę na babkę o średnicy 23 centymetry, dokładnie wysmarować masłem, oprószyć mąką.

W rondelku drożdże rozetrzeć ze śmietanką. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ścierką, do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać sól , cukier, olejek, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Dodać drożdże, masło i jajka. Ciasto zagniatać do momentu utworzenia gładkiej kuli. W gotowe ciasto wgnieść czekoladę i migdały. Ciasto włożyć do garnka oprószonego mąką i odstawić w ciepłe miejsce, na czas 1 godziny. Potem ciasto przełożyć do formy na babkę i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, tym razem na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babkę piec przez około godzinę. Przed wyjęciem babki z pieca, należy wykałaczką sprawdzić czy ciasto jest dobrze dopieczone. Babka musi stygnąć w formie przed około 10 minut. Potem należy wyjąc babkę z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Polać wystudzoną babkę.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Czekolada” (Carla Bardi). 
 
Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Vienna Bundt cake.



Delicious bundt cake with almonds and chocolate.

Preparation: 3 hours.
Baking: 60 minutes.
All ready: 4 hours.
Serves: 12 pieces.

Bundt cake:
  • 150 ml whipping cream
  • 25 g fresh yeast or 7g instant yeast
  • 450 g all purpose flour
  • 1 tsp salt
  • 200 g raw sugar
  • 1 tsp vanilla flavor
  • lemon rind from 1 lemon
  • 250g melted butted
  • 4 big eggs
  • 100 g chopped dark chocolate
  • 100 g chopped almonds
Icing:
  • 100 g dark chocolate
  • 1 tbsp butter

Directions:

Bundt cake:

Spread some butter on the bundt cake form a sprinkle it with flour.

In small jug mix the yeast with whipping cream. Set aside to the warm place to growth.
In a big bowl mix stiffed flour. Add salt, sugar, vanilla flavor, lemon rind and mix. Add yeasts, eggs and butter. Knead the dough until it's smooth. Then add chopped chocolate and almonds, and knead once again. Place prepared dough on a bowl and set aside into warm place for one hour. Then place the dough on prepared form and set aside for another 30 minutes. Preheat the oven to 180C. Bake the cake for 60 minutes. Before taking the cake out the oven check with a toothpick if it's ready. Leave the cake on the pan for 10 minutes then take it out and set aside to chill.


Chocolate icing:

Melt the chocolate with butter then decorate chilled bundt cake.

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Dorodna baba!!! Ciekawy, fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna! wygląda bardzo elegancko.
    i z czekoladą.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ją również z planach :) pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Zachęca!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...