piątek, 15 marca 2013

Rolada czekoladowa.

To moja pierwsza rolada, dlatego miałam w związku z nią wiele obaw. Przede wszystkim chodziło o zwijanie. Na szczęście jednak wyszła idealnie, może dlatego, że biszkopt jest bardzo zwarty (ale niezbyt twardy). Rolada wypełniona jest bitą śmietaną, a polana czekoladą. Ciasto piecze się błyskawicznie, trochę więcej czasu zajmuje przygotowanie. Rolady zawsze kojarzyły mi się ze Świętami, nie wiem jak Wam:) 

 



Przygotowanie: 120 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków
  • 20 g cukru

Ponadto:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno blachy 23x33 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 100 g cukru oraz cukier waniliowy i miksować, aż masa będzie gładka i jasna. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać żółtka z cukrem i zmiksować do utworzenia grudek.

Białka ubić na sztywno. Połowę białek dodać do masy i zmiksować. Gdy masa będzie gładka, dodać resztę białek i wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto przelać do blachy i wyrównać. Piec przez 9 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto położyć na ściereczce posypanej cukrem. Oderwać papier i zawinąć roladę, zwijając od krótszego boku. Tak złożone ciasto trzymać w ścierce do ostygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno, dodając 2 łyżki cukru. Wystudzony biszkopt posmarować śmietaną, pozostawiając 2 centymetry wolnego ciasta po bokach. Ponownie zawinąć, tym razem w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na pół godziny.

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polać roladę i trzymać kolejne 30 minut, do zastygnięcia polewy. Udekorować czekoladą i pozostałą śmietaną.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Czekolada” (Carla Bardi).  


Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Chocolate roulade.



Absolutely delicious and fluffy chocolate sponge cake with whipped cream and icing.

Preparation: 120 minutes.
Baking: 10 minutes.
All ready: 3 hours
Serves: 12 pieces.

Sponge cake:
  • 4 eggs
  • 100 g raw sugar
  • 2 tbsp vanilla sugar
  • 150 g all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tbsp dark cocoa
  • 20 g raw sugar

Moreover:
  • 150 g dark chocolate
  • 1 tbsp butter
  • 200 ml double cream
  • 2 tbsp of sugar

Directions:

Preheat the oven to 180C degrees. Line 23x33 cm baking pan with parchment paper.

Separate whites from yolk. To the yolks add 100 g sugar and vanilla sugar and mix, till it become pale and creamy. In a big bowl mix flour, cocoa and baking powder. Add prepared yolks and beat until it's resemble breadcrumbs.

In a second bowl beat whites wit a pinch of salt. It has to be stiff and shiny. Add a half of the whites to the chocolate mixture and beat with blender. Then add remaining whited and mix with spoon, very slow and delicate. When it's well combined pour the mixture into the prepared pan. Bake for 9 minutes.

Sprinkle clean cloth with sugar and place on it baked sponge cake. Remove the paper and roll it with cloth. Sponge cake has to stay on the cloth until it completely cooled.

Beat the double cream with sugar, till it;s fluffy. Spread it on the rolled out cake. Then roll it once again and place in the fridge for 30 minutes.

Melt the chocolate with butter. Decorate roulade with icing and remaining cream and set aside to fridge for 30 minutes.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



4 komentarze:

  1. U mnie rolad nie jada się w domu. Jedyna, jaką kojarzę ze świętami, to rolada makowa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I made this roulade and it was really delicious!
    It's also really easy to make, there are quite non mistakes which might appear.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...