piątek, 8 marca 2013

Pralinki czekoladowe.




Banalny, a jakże pyszny przepis. Po raz kolejny czekolada w roli głównej, tym razem w klasycznych pralinkach. Wykonanie jest szybkie, proste i bezbolesne. Niestety na konsumpcję przyjdzie nam trochę poczekać ale myślę, że warto:) Prócz czekolady, mascarpone i śmietany będzie nam potrzebna forma. Ja używałam zwykłej, silikonowej ( kupionej z sieci sklepów na literę B. za całe 8 złotych). Jeżeli ktoś takiej nie posiada można gotową masę wlać np. do kieliszków, jednak wyciąganie ich będzie dość trudne i prawdopodobnie nie zachowają kształtu. Czekoladki można dość długo przetrzymywać w lodówce, co jest ważne ze względu na ich sporą ilość. Choć dla wytrawnych smakoszy czekolady nie będzie to problemem:) 

 


Przygotowanie: 15 minut.
Chłodzenie : 3 -4 godzin.

Ilość porcji z przepisu: około 45 pralinek.

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Do gotowej śmietany dodać mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec wlać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę włożyć do foremek*. Chłodzić od 3 do 4 godzin.

* gdy posiadamy tylko jedną foremkę, masę spokojnie można trzymać w lodówce w czasie chłodzenia się pralinek

* można zostawić trochę czekolady bądź rozpuścić nową, do dekoracji pralinek

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Chocolate pralines.

Classic chocolate pralines. Very easy, quick and tasty.

Preparation: 15 minutes.
Freezing: 3 -4 hours.

Serves: 45 pralines.

  • 250 g mascarpone cheese
  • 200 g dark chocolate
  • 100 ml whipping cream
  • 2 tbsp raw sugar

Directions:

Melt the chocolate. Beat chilled whipping cream, adding 2 tbsp of sugar when it's stiff. Then add mascarpone cheese and beat until it's well combined. Lastly stir in gently melted chocolate. Prepared mousse place on the praline form and freeze for 3-4 hours.


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


2 komentarze:

  1. Yum, these look delicious and I love that they sound so easy to make!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...