poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kremowy tort.


Ciasto jest najlepsze jako prezent niespodzianka. Chyba nie znam nikogo kto nie ucieszył by się na jego widok i na pewno nie trafi do działu „nieudane prezenty” na allegro:). Ja ten właśnie tort sprezentowałam z okazji urodzin i wszyscy obecni byli zachwyceni. Pomimo, że było to zaledwie kilka godzin temu to po torcie ani śladu. Bazą tego wypieku jest klasyczne ciasto biszkoptowe. Masa dosłownie rozpływa się w ustach: połączenie wanilii, budyniu, serka i bitej śmietany. Całość udekorowałam malinami. Jako dekorację można użyć praktycznie każdych owoców, będą smakować równie dobrze.






Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: około 5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
Krem:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń wanilinowy
  • 2 laski wanilii
  • 300 g serka philadelphia lub innego kremowego
  • 150 g malin

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą sztywne dodać cukier i miksować do połączenia. Potem dodawać żółtka i wodę cały czas miksując. Odstawić gotową pianę. W drugiej misce wymieszać proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Dodawać do piany po 1/3 mieszanki ( najlepiej ją przesiać). Mieszać drewnianą łyżka do połączenia. Gotowy biszkopt przelać do tortownicy. Piec 40 minut lub do suchego patyczka. Studzi najpierw przy otwartych drzwiach piekarnika potem luzem.

Zagotować ¾ mleka. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko będzie wrzeć, wlać rozpuszczony budyń i cały czas mieszać, aż do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.

W dużej misce ubić na sztywno śmietanę. Gdy już będzie sztywna dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Przygotowaną śmietanę włożyć do lodówki.

Kiedy budyń będzie już zimny zmiksować go z serkiem. Dodać wanilię oraz śmietanę i zmiksować do połączenia (niezbyt długo). Włożyć do lodówki.

Kiedy biszkopt będzie już zimny przekroić go na trzy równe części. Przełożyć gotowym kremem i udekorować owocami. Ciasto trzymać minimum 3 godziny w lodówce przed podaniem.

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Pudding cream cake.



Preparation: 60 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: 5 hours.

Serves: 12 pieces.

Sponge cake:
  • 5 eggs
  • 5 tbsp caster sugar
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 2 tbsp baking cocoa powder
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tbsp warm water
  • a pinch of salt
Cream:
  • 300 ml whipping cream
  • 5 tbsp caster sugar
  • 300 ml milk
  • 1 package instant pudding
  • 2 vanilla sticks
  • 300 g cream cheese
  • 150 g raspberries

Directions:

Preheat the oven to 170C. Line the bottom of 21 cm round baking pan witch parchment paper.

Separate the whites from the yolks. Beat the eggs with a pinch of salt until it's stiff. Then add the sugar and beat till stiff and shiny. Then add the yolks and water and mix until well combined.

In the second bowl stiff the flour, cocoa, baking powder. Them mix. Stir in to the egg mix. When it's well combined transfer it to the pan. Bake for 40 minutes.

Heat the ¾ of the milk. The rest mix with the pudding powder. When milk is hot add the mix and stir until well combined and thick. Set aside to chill.

Ina a big bowl beat the cream. When it's stiff ad the sugar and beat until well combined. Set aside to the fridge. When the pudding is cold add cream cheese and vanilla, and mix. Lastly stir in the whipped cream. Set aside to the fridge.

When the sponge cake is cold separate it into 3 pieces. Spread the cream and decorate with the raspberries. Cake have to stay in the fridge at least 4 hours before serving. 
 




Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




8 komentarzy:

  1. Och,ach.......Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pysznie, że też by mnie ucieszył:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale zasypujesz tortami! ;) Mmm.. pycha!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, też chciałabym taki prezent dostać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. na zakończenie sesji poproszę tort!

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks really great decorated with those raspberries :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też bym skakała z radości, jakby mi ktoś taki prezent sprawił :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...