sobota, 19 stycznia 2013

Kokos i cytryna.


Tort naleśnikowy z lemon curd i kokosem.


Deser jest bardzo prosty a na pewno zrobi wrażenie, Pomysł z przekładaniem naleśników masą i układanie ich w formie tortu to istny geniusz. Niezbyt wiele pracy a efekt murowany. Naszą propozycją są naleśniki z kokosową nutą i lemon curd. Kokos bardzo fajnie komponuje się z lekko kwaskowym lemon curdem a całość jest naprawdę delikatna.

 



 



Przygotowanie: 30 minut.
Gotowe do podania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4 kawałki.

Naleśniki:
  • szklanka mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 375 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania
Lemon curd:
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z 4 dużych cytryn
  • skórka starta z 4 dużych cytryn

Wykonanie:

Wszystkie składniki na naleśniki dobrze zmiksować, do utworzenia gładkiej masy.

Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki. Powinno ich wyjść 10-12 sztuk, w zależności od wielkości patelni.

W dużym garnku zmieszać trzepaczką składniki na lemon curd. Gdy już dobrze się połącza postawi na gaz i gotować od 5 – 8 minut, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Przygotowany lemon curd przykryć folią i odstawić na 10 minut.

Przygotować tortownicę która pomieści nasze naleśniki ( moje miały 20 cm średnicy).

Układać kolejno jeden naleśnik i lemon curd. Wierz posypać cukrem pudrem. Całość odstawić na 10 minut do lodówki aby całość się stężała.

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Crepe cake.


Preparation: 30 minutes.
All ready: 40 minutes.

Serves: 4 pieces.

Crepes:
  • 1 cup all purpose flour
  • ½ cup skim milk
  • 375 ml coconut milk
  • 2 eggs
  • caster sugar to sprinkle
Lemon curd:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ cup caster sugar
  • juice from 4 big lemons
  • finely grated lemon rind from 4 big lemons

Directions:

Mix together all of the ingredients for crepes until well combined.

Heat non sticky pan ( I used 20 cm base). Cook the crepes until gold, on the medium heat.

In a big bowl mix the lemon curd ingredients. Then set on the medium heat and heat for 5-8 minutes, stirring constantly. When it's done set aside to chill for 10minutes ( cover the top of the bowl with baking foil).

Prepare 20 cm base round spring form pan. Place on the bottom one crepe then spread on it 1 spoon of the lemon curd. Repeat the process. Sprinkle the top of the cake with caster sugar. Before serving place in the fridge for 10 minutes,

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


8 komentarzy:

  1. tort naleśnikowy wygląda obłędnie :) a kokos i cytryna to naprawdę smaczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda ten Twój torcik. Uwielbiam lemon curd!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko wygląda ten naleśnikowy torcik!:) I ten wypływający lemon curd, mmnnn...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj:) Faktycznie, torty naleśnikowe to genialna sprawa, a Twoje połączenie cytryny u kokosa musi być bardzo smakowite:) Pewnie wypróbuje:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efekt połączenia składników jest naprawdę ciekawy i smaczny, także polecam:) Pozdrowienia:)

      Usuń
  5. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniami, wygląda genialnie :)
    Szkoda, że nie umiem usmażyć ładnych naleśników...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...