niedziela, 16 grudnia 2012

Tort mango.

Bardzo lekki i puszysty tort z dodatkiem świeżych owoców. Biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, przekładany kremem mascarpone i kawałkami mango. Całość polana jest musem z malin. Tort jest naprawdę prosty w wykonaniu, może by podany od razu po złożeniu. Idealny na ważne okazje, na pewno zrobi też wrażenie na dzieciach. 

 


tort mango z masą smietanowa mascarpone


Przygotowanie: 40 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Gotowe do podania: ponad 60 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Ciasto:
  • 175 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki
Krem:
  • 400 g sera mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36% ( my użyłyśmy Łowickiej)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
Ponadto:
  • 3 średniej wielkości mango
  • 1 duża pomarańcza
  • 100 g mrożonych malin

Wykonanie:

Ciasta:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 2 tortownice o średnicy 22 cm. Dna wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce ubić masło z cukrem na puch, Potem dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Na koniec dodawać po łyżce mąki ciągle mieszając. Ciasta przełożyć po połowie do przygotowanych tortownic. Piec 20 minut, zostawić do ostygnięcia.

Krem:

W dużej schłodzonej misce ubić wcześniej schłodzoną śmietanę. W połowie ubijania dodać 3 łyżki cukru. Kiedy śmietana będzie już całkiem sztywna dodać mascarpone i ubijać do połączenia się składników. Na koniec wbić dwa żółtka i zmiksować.

Przełożenie:

Wycisnąć sok z pomarańcza. Mango obraz i pokroić na cienkie plasterki.

Dolny blat nasączyć sokiem z pomarańczy i wyłożyć 1/3 kremu. Na to poukładać plasterki mango i przyłożyć drugim blatem. Drugi blat oraz boki posmarować pozostałym kremem. Na wierz poukładać plasterki mango.

Podawać ze zmiksowanymi malinami. Ciasto trzymać w lodówce.

Smacznego!!

tort mango z masą smietanowa mascarpone

 tort mango z masą smietanowa mascarpone

mango cake with mascarpone cream


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Mango cake. 

 

Really fluffy and creamy cake with fresh fruits. Sponge cake is soaked with fresh orange juice. And layered with mascarpone cream and mango slices. Served with raspberry mousse. This dessert isn't very hard to make but absolutely stunning and tasty. Perfect for important occasions and kids will like it for sure.

 

Preparation: 40 minutes.
Cooking: 20 minutes.
All ready: at least 60 minutes.

Serves: 10 pieces.

Sponge cake:
  • 175 g unsalted butter
  • 175 g caster sugar
  • 3 eggs
  • 175 g flour
Mascarpone cream :
  • 400 g mascarpone cheese
  • 500 ml whipping cream
  • 3 tbsp sugar
  • 2 yolks
And:
  • 3 mangos
  • 1 big orange
  • 100 g frozen raspberries.

Directions:

Sponge cake:


Preheat an oven to 180C. Prepare two 22 cm each spring form pans. Line the bases with parchment paper.

Beat the butter and sugar until fluffy and creamy. Then add beaten eggs. Fold in the flour and mix until well combined. Transfer prepared cake to the pans ( half to each). Bake 20 minutes. Set aside to chill.

Mascarpone cream:

In a big bowl bet the whipping cream. When well beaten add sugar. When cream is thick and stiff stir in the egg yolks.

Slice the mango. Prepare fresh orange juice.

Spread the first cake with 1/3 mascarpone cream and top with the mango slices. Do the same thing again and decorate the cake with remaining cream and mangoes. Serve with mixed raspberries. 


tort mango z masą smietanowa mascarpon

tort mango z masą smietanowa mascarpon

 tort mango z masą smietanowa mascarpone


Bon Appetit!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...