środa, 26 grudnia 2012

Bakaliowiec.

Dzisiaj coś dla wielbicieli bakalii. Oprócz kruchego ciasta cała jego zawartość to migdały, morele, orzechy, daktyle figi, żurawina oraz sos śmietanowy. Mały kawałeczek bakaliowca sprawi, że poczujemy się syci i wywoła uśmiech na twarzy:) Gorąco polecamy to ciasto, gdyż jest naprawdę wyjątkowe i niezwykle pyszne.



 

 

Przygotowanie: 30 minut.
Czas gotowania: 45 minut.
Gotowe do podania: 1 h 15 minut.


Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • jajko
  • łyżka cukru pudru
  • aromat rumowy
Wypełnienie:
  • 100 g cukru
  • 100 g migdałów, suszonych moreli, orzechów włoskich
  • 150 g daktyli i suszonych fig
  • 50 g suszonej żurawiny
  • szklanka śmietany 18%
  • 50 g sklarowanego masła
Ponadto:
  • 1 żółtko
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry.

Przesianą mąkę zagnieść z posiekanym masłem, jajkiem, cukrem i olejkiem. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Wszystkie bakalie drobno posiekać.

Sklarować masło. Dodać posiekane orzechy i migdały. Trzymać na patelni, aż będą lekko zarumienione. Wsypać cukier i cały czas mieszając czekać, aż się skarmelizuje. Wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać resztę posiekanych bakalii. Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

2/3 ciasta dobrze wykleić dno o raz boki tortownicy. Do środka wsypać przygotowane wcześniej bakalie. Całość przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posmarować żółtkiem.

Piec 45 minut.

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Eccles Cake.


Something delicious for the fans of the dried fruits. Contains dried apricot, dates, figs, cranberry, almonds and walnuts. A small piece of this cake will bring a smile to Your face. Absolutely perfect dessert. Suits The Christmas very well.


Preparation: 30 minutes.
Cooking: 45 minutes.
All ready: 1 h 15 minutes.

Serves: 12 pieces.

Shortcrust pastry:
  • 300 g all purpose flour
  • 200 g butter
  • 1 egg
  • 1 tbsp caster sugar
  • rum flavor
  • 1 yolk
Filling:
  • 100 g sugar
  • 100 g almonds, dried apricot, walnuts
  • 150 g dried dates and figs
  • 50 g dried cranberry
  • 1 cup heavy cream
  • 50 g butter

Directions:

Preheat the oven to 200C. Prepare 22 cm round spring form pan.

To the sifted flour add chopped butter, egg, sugar and rum flavor. Knead the dough and then wrap it with silver foil. Place it in the fridge.

Roughly chop all of the dried fruits

Melt the butter in a pan. Then add chopped walnuts and almonds. Heat until it's glowing. Then add the sugar and wait until it's caramelized, constantly stir. Then add the cream and stir. Set aside and add remaining fruits. Stir well and set aside to chill.

Roll 2/3 of the dough into the sides and bottom of spring form pan. Place inside prepared filling and cover with remaining dough. Brush with the yolk.

Bake for 45 minutes.




Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



4 komentarze:

  1. wow, ależ pyszne bakaliowe wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, pierwszy raz widze takie ciasto ale musi być niesamowite w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...