piątek, 14 grudnia 2012

Dietetyczna zapiekanka.

Zapiekanka, która zwali z nóg wszystkich miłośników warzyw i zdrowej żywności. Jest pełna pełnowartościowych składników, zapewni energię na cały dzień. Składa się z warstwy ryżu, cukinii, brokuła, łososia i sosu jogurtowego. Danie nie zajmuje wiele czasu a przy tym jest przepyszne i zdrowe. Zawiera mnóstwo błonnika,białka i zdrowych tłuszczy. Dla osób na diecie będzie to idealny posiłek, który może urozmaicić nudną dietę. 

 

 

Przygotowanie: 20 minut.
Czas pieczenia: 30 minut.
Gotowe do podania: 55 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.

  • 100 g ulubionego ryżu
  • 1 młoda cukinia
  • 1 mały brokuł
  • średni filet z łososia
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g startego sera żółtego
    opakowanie kiełków brokuła
  • po łyżeczce bazylii, oregano, ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować średniej wielkości naczynie do zapiekania.

W osolonej wodzie zagotować ryż. 7 minut przed zakończeniem gotowania wrzucić brokuła podzielonego na różyczki. Po czasie gotowania wyjąc ryż i brokuła, przelać zimną wodą.

Cukinie pokroić na drobne plasterki. Łososia pokroić w cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny.

Jogurt wymieszać z przyprawami i serem żółtym.

Na dnie naczynia wyłożyć ryż, zalać go połową sosu jogurtowego. Na to położyć plasterki cukinii, potem brokuła, kiełki i łososia, zalać pozostałym sosem. Całość obwinąć folia aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec przez 35 minut.

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Vegetable pie.

Absolutely delicious and healthy pie with broccoli, zucchini, rice and salmon. Served with a yoghurt sauce. It's very nutritious and low calories. Perfect for people on the diet. There is a lot of vitamins and fiber.


Preparation: 20 minutes.
Cooking: 30 minutes.
All ready: 55 minutes.

Serves: 2.

  • 100 g rice
  • 1 small zucchini
  • 1 small broccoli
  • 1 medium salmon fillet
  • 400 ml plain, low-fat yoghurt
  • 50 g grated cheese
    50 g broccoli sprouts
  • 1 tsp: oregano, basil, mixed herbs
  • pepper and salt
  • 1 tbsp fresh lemon juice

Directions:


Preheat the oven to 180C. Prepare the medium baking dish.

Boil the rice in salty water. 7 minutes before end of the boil add the broccoli to the rice. The set aside to chill.

Slice the zucchini and salmon.

Stir the yoghurt with all the seasonings.

On the bottom of the baking dish place rice, 1/2 yoghurt sauce, zucchini, broccoli, sprouts and salmon. Lastly add remaining yoghurt sauce. Wrap the top with foil. Bake for 35 minutes. 





Bon Appetit! 

3 komentarze:

  1. Faktycznie wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś, brokuły, ser... Pycha! Jak najbardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuje bo wygląda przepysznie, a opis jeszcze bardziej mnie zachęcił :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...