sobota, 3 listopada 2012

Najprostsza Quiche z bazylią.


Dzisiaj na obiad proponujemy tartę na słono. Z kukurydzą, papryką czerwoną i chilli oraz dużą ilością bazylii i przypraw. Tarta jest błyskawiczna i bardzo smaczna. Zapewnimy niesamowite wrażenia smakowane oraz wizualne:)

 




Przygotowanie: 20 minut.
Czas gotowania: 60 minut.
Gotowe do podania: 80 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4 duże kawałki.

Kruche ciasto:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 300 g mąki
  • 125 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wypełnienie:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka lub śmietanki 30%
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 1 duża czerwona papryka
  • pół małej papryczki chilli
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • suszona bazylia i oregano, wg. uznania

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, rozrobić z lekko ogrzanym masłem, tak aby się połączyły. Można użyć do tego robota kuchennego bądź zagniatać ciasto ręcznie. Następnie dodać śmietanę i żółtka, uformować gładkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na czas 15 minut.

Po tym czasie, wyłożyć ciastem tortownicę (spód oraz boki) i włożyć do pieca na 20 minut.

Wypełnienie.

Ser żółty zetrzeć na tarte o małych oczkach. Papryki wypestkować i drobno posiekać. Bazylię przepłukać i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć.

W dużej misce wymieszać jajka, śmietanę i wszystkie przyprawy, aż utworzą gładką masę. Następnie dodać ser, bazylię oraz papryki i wymieszać łyżką.

Ciasto wyjąc z piekarnika, wlać masę i piec kolejne 35 minut, do momentu, aż jajka będą dobrze ścięte.

Podawać gorące.

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Quiche with corn and basil.


For today's dinner we recommend this salty tart:). It's very easy and quick. Looks and also tastes very good. With cheese, red and chilli pepper, basil, corn and homemade shortcrust pastry!

Preparation: 20 minutes.
Cooking: 60 minutes.
All ready: 80 minutes.


Serves: 4.

Shortcrust pastry

  • 2 egg yolks
  • 2 tbsp heavy cream
  • 300 g white flour
  • 125 g butter
  • ½ tsp salt
  • 1 tsp baking powder

Filling:

  • 4 eggs
  • 1 cup milk or heavy cream
  • 300 g canned corn
  • 100 g cheese
  • ½ cup fresh basil
  • 1 big red pepper
  • ½ small chilli pepper
  • 1 tsp salt
  • ½ tsp pepper
  • ½ tsp sweet pepper seasoning

Directions.


Pastry:

Preheat the oven to 180C degrees. Prepare 22 cm spring-form pan.

Process flour, baking powder, salt and butter in a food processor. Then add the yolks and cream, and process until be smooth. Set aside prepared pasty to the fridge for 15 minutes.

Next roll the pastry into the spring-form pan: you have to cover bottom and side of the pan.

Bake pastry 20 minutes.


Filling:

When pastry is in the oven, prepare the filling.

Chop both peppers and basil into small pieces. Then grate the cheese.

In a medium bowl whisk together eggs, cream and seasonings. Stir in corn, basil, cheese and peppers.

Draw the half baked pastry from the oven after 15 minutes. Pour the filling into pastry.

Bake for 30-35 minutes or until set.


Bon apetit!!




Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...