czwartek, 29 listopada 2012

Zielony krem.


Bridget Jones zrobiła niebieską zupę i nie wyszło jej to na zdrowie – goście nie mieli co jeść. My zrobiłyśmy zieloną i zapewniamy, że będzie pysznie i bardzo zdrowo! Kolor zielony jest w zupełności naturalny, bo nadają go brokuły i szpinak. Oprócz tego w garnku wylądował por i ziemniaki. Jako dodatek wybrałyśmy jajko w koszulce. Krem jest ogromną dawką witamin i zdrowych składników. W dodatku jest prosty i szybki do zrobienia.






Przygotowanie: 15 minut.
Czas gotowania: 30 minut.
Gotowe do podania: 50 minut.


Ilość porcji z przepisu: 4 duże talerze

Zupa:
  • 700 ml wywaru warzywnego( ze świeżych warzyw lub z kostki )
  • 1 średni brokuł
  • 200 g ziemniaków
  • 2 pęczki świeżego szpinaku ( lub jedno opakowanie mrożonego)
  • 1 duży por
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 4 jajka

Wykonanie:

Warzywa umyć i obrać. Pora posiekać na drobne kawałki, ziemniaki w kostkę, brokuła podzielić na różyczki.

W dużym garnku podsmażyć pora na maśle. Musi być ładnie zarumieniony. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać.

Pora i czosnek zalać wcześniej przygotowanym wywarem, zamieszać. Dodać pokrojone ziemniaki, brokuła i szpinak. Zamieszać. Gotować pod przykryciem, do momentu kiedy warzywa będą miękkie, około 20-25 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie, zblenderować je na gładki krem. Dodać soli i pieprzu do smaku.

Aby zrobić jajka w koszulkach, należy zagotować wodę w średniej wielkości garnku. Kiedy będzie bulgotać, zmniejszyć ogień, zamieszać mocno łyżka i kiedy woda będzie w ruchu wbić jajko. Gotować około 2-3 minut. Wyjąc gotowe jajko. Czynność powtórzyć z każdym kolejnym.







Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Green soup.

When Bridget Jones made a blue soup it wasn't a big success – her guest had nothing to eat. Our soup is totally a winner! Very healthy and delicious. The color is  natural – it comes from the spinach and broccoli. We also added leek, potatoes and hard-boiled eggs.



Preparation: 15 minutes.
Cooking: 30 minutes.
All ready: 50 minutes.

Serves: 4 bowls.
  • 700 ml vegetable stock
  • 1 broccoli
  • 200 g potatoes
  • 400 g frozen or fresh spinach
  • 1 big leek
  • 3 cloves of garlic
  • 1 tbsp butter
  • pepper and salt
  • 4 hard-boiled eggs

Directions:

Prepare the vegetables. Chop the leek and peeled potatoes. Cut the broccoli into pieces.

Ina a big bowl melt the butter. Add chopped leek and fry until gold. The add crushed cloves and stir.

Pour prepared stock into the bowl with leek and garlic. Add all of the vegetables. Cook 20-25 minutes (vegetables has to be soft).

Then blend cooked vegetables till soft and creamy. Add the pepper and salt for the taste.

Serve with eggs.

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)





1 komentarz:

  1. Zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 2 :) pyszny krem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...