Te ciasteczka są pyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Jeżeli spodziewacie się gości, a nie macie czasu na pieczenie skomplikowanych ciast są idealnie. Ciasto jest miękkie, wilgotne i bardzo kawowe, świetnie kontrastuje się z lekkim kremem z mascarpone i śmietany. Fantastyczny deser w dosłownie kilkanaście minut!
Przygotowanie: 15
minut.
Czas pieczenia: 20
minut.
Gotowe do podania:
45 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru brązowego
- szczypta soli
- 220 g masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki maślanki naturalnej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem mascarpone:
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru
- 250g mascarpone
- 1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą kwadratową formę do
pieczenia (30x36 cm) wysmarować masłem.
Masło rozpuścić. W jednej szklance wrzątku rozpuścić kawę.
Odstawić.
Do misy miksera
wrzucić kolejno: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
Wymieszać. Roztopione masło postawić ponownie na gaz, dodać
rozpuszczoną kawę i podgrzewać, aż zabulgotać.
W oddzielnej misce
wymieszać maślankę i jajka, aż dobrze się połączą.
Do suchej
mieszanki wlać masło wymieszane z kawą i zmiksować. Potem dodać
masę jajeczną i znowu zmiksować, do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wlać do
blaszki i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto się
upiecze wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
Krem
mascarpone.
Żelatyną
rozpuścić w pół szklanki wody, odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę i metalowy garnek dobrze zmrozić. Gdy już będą zimne
wlać do niego śmietanę i miksować, aż będzie całkiem sztywna.
W połowie miksowania należy dodać cukier. Gdy śmietana będzie
dobrze ubita, dodać mascarpone wraz z żelatyną i miksować do
połączenia składników. Odstawić na 5 minut do zamrażalnika aby
stężała.
Ostudzone ciasto
pokroić na kwadraciki (wg. upodobań). Udekorować masą mascarpone.
Podawać od razu po udekorowaniu, aby śmietana się nie rozpuściła.
Z tego samego powodu trzymać w lodówce.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Coffee cakes with mascarpone ganache.
These cookies are very easy and quick.
If you have no time for cooking something complicated and guests are
knocking on your doors this is a prefect recipe for You. Cookies are
moist and sweet, mascarpone ganache is fluffy and soft. They are
match made in heaven.
Preparation: 15
minutes.
Cooking: 20
minutes.
All ready: 45
minutes.
Serves:
30.
Coffee cake:
- 2 cups white flour
- 1 cup firmly packed brown sugar
- a pinch of salt
- 220 g unsalted butter
- 3 tbsp instant coffee
- 1 tsp baking powder
- ½ cup buttermilk
- 2 eggs
Ganache:
- 200 ml whipping cream
- 250 g mascarpone cheese
- 1 tbsp gelatine
- 1 tbsp raw sugar
Directions.
Cake:
Preheat
the oven to 180C degrees. Prepare 30x36 cm spring form
pan: grease and flour it.
Melt the butter. Add coffee to 1 cup boiling water. Set aside. To the
melted butter add coffee, and heat until boils. Then again set aside
In a big bowl stir
together flour, sugar, baking powder, salt.
In a second bowl
mix together eggs and buttermilk.
Lastly add to the
dry mixture: firstly coffee and butter ( then combine using electric
beater) and secondly eggs with buttermilk. Stir together until well
combined.
Transfer ready
mixture into spring form pan and bake 20 minutes.
When baking is
finished, cool completely.
Filling:
Dissolve
gelatin in hot water ( ¼ cup). Set aside to chill.
Chill
whipped cream and big bowl. Transfer cream into bowl, and beat for 5
minutes. Then add raw sugar and beat until will be stiff and shiny.
Add mascarpone and gelatine, beat for 3 minutes. Prepared whipped
cream, set aside to the refrigerator for 5 minutes.
Decorate
cakes with ganache and serve cooled.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Zapach kawy to mój najlepszy przyjaciel zimą :) Tylko masło niestety nie przyjaźni się z moim wysokocholesterolowym sercem :/ Mogę to masło zastąpić olejem rzepakowym? On obniża cholesterol...
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, olej ma podobne właściwości jak masło, konsystencja będzie taka sama. Wtedy należy rozpuszczoną kawę i olej wymieszać razem z maślanką i jajkami, aby dobrze się połączyły.
UsuńKawowe aromaty i krem mascarpone - biorę w ciemno :):)_
OdpowiedzUsuńbardzo elegancko wyglądają
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowe ciasta, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ten przepis, ale chciałbym go wykorzystać inaczej. Tzn. z tego co wywnioskowałem to jest porcja na tą dużą blaszkę i wychodzi takie niskie ciasto. Ale jeśli upiekę je w mniejszej kwadratowej to nie będzie problemu z upieczeniem a wyjdzie tylko wyższe, czy tak?
A drugie pytanie to jak z krojeniem po wystygnięciu? Bo można byłoby przekroić takie wyższe ciasto w poprzek, podobnie jak kroi się biszkopt i dwa placki przełożyć jakimś fajnym waniliowym kremem:-) Bardzo proszę o odpowiedź.
Dla pewności zrobiłabym ciasto z tej samej porcji na małą blaszkę z tym, że upiekła je na dwa razy (pół porcji ciasta na jedną, pół na drugą blachę). Wtedy spokojnie można je przełożyć kremem i nie będzie problemu z krojeniem. Pozdrawiamy gorąco i wesołych świąt:)
Usuń