czwartek, 15 listopada 2012

Chińskie bułeczki z kurczakiem.

 Te bułeczki są nieziemsko smaczne i pikantne! Bułeczki są miękkie i delikatnie, świetnie kontrastuje się z ostrym nadzieniem. Ciasto jest proste w wykonaniu, cały przepis wykonuje się błyskawicznie. Świetnie nadadzą się jako przekąska, lunch czy regularny posiłek. Kurczak przyprawiony jest ostrą i słodką papryką, z dodatkiem pieczarek i pora, a całość posypana sezamem.


Przygotowanie: 40 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Gotowe do podania: 60 minut.


Ilość porcji z przepisu: 8 bułeczek.

Ciasto:
  • 140 ml lekko ciepłego mleka
  • łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka masła


Nadzienie:
  • 250 g kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • łyżeczka curry
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • sól i pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 1 duży por
  • łyżka masła
  • 8 łyżek keczupu lub pasaty pomidorowej
  • 3 łyżki sezamu
  • żółtko

Wykonanie:

Ciasto:

Masło roztopić.

Mleko podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.

W dużym garnku wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze zlepione.

Gotowe ciasto włożyć do garnka i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Nadzienie:

Kurczaka umyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Obtoczyć we wszystkich przyprawach. Na patelnie rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć, aż będzie miękki. Pora pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.

Surowe pieczarki pokroić na plasterki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Po pół godziny ciasto jeszcze raz zagnieść. Potem podzielić na 8 części i rozwałkować je w cienkie koła.

Na rozwałkowane ciasto nakładać keczup, kurczaka, pieczarki i pora. Bułeczki zawinąć, posmarować żółtkiem i posypać sezamem.

Piec 20 minut, aż będą ładnie zarumienione.


Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Chinese buns with spicy chicken.


Those buns are very delicious and spicy! A dough is easy and quick. With spicy chicken, leek and mushrooms. Perfect for a lunch or snack.


Preparation: 40 minutes.
Cooking: 20 minutes.
All ready: 60 minutes.

Serves: 8 buns.


Dough:
  • 140 ml warm milk
  • 1 tsp dry yest
  • 1 tsp raw sugar
  • 2 cup white flour
  • a pinch of salt
  • 1 tbsp butter


Filling:
  • 250 g chicken
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1 tbsp canola oil
  • 1 tsp curry seasoning
  • ½ tsp sweet and spicy pepper seasoning
  • salt and pepper
  • 200 g mushrooms
  • 1 big leek
  • 1 tbsp butter
  • 8 tbsp ketchup
  • 3 tbsp sesame
  • 1 yolk

Directions:

Dough:

Melt the butter.

Warm the milk and add yeast and sugar, stir together.

In a big bowl combine flour, melted butter and milks with yeast and sugar. Toss the dough until be smooth.

Place ready dough in a clean bowl and set aside for 30 minutes, to grow.


Filling:

Chop the chicken, add all the seasonings and mix. Preheat the pan with oil. When it;s hot add the chicken and fry until is soft and ready. Chop the leak and fry until is soft.

Chop the mushrooms.

Preheat oven to 180C.

  After remaining half hour, toss the dough once again. Then spit it up (8 pieces). Then roll it on flat circles. Divide the ketchup, leek, chicken and mushrooms into all the doughs. Then create buns.
Lastly glaze it with yolk and sprinkle with sesame.

Bake 20 minutes, till it's gold.



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



7 komentarzy:

  1. bardzo fajne bułeczki, chętnie zjadłabym jedną lub dwie na drugie śniadanie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne bułeczki z kurczakiem,uwielbiam takie dania a raczej przekąski do zupki idealne:)zapraszam do siebie na kurczaka w sosie słodko-winnym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalne, muszę przyznać, że wszystkie składniki mi odpowiadają, zdecydowanie muszę się skusić! Pozdrawiam:_)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski pomysł, nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim daniem. Bardzo lubię tę kuchnię i z chęcią przekonałabym się, jak smakuje coś takiego

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam dwa razy, dzisiaj będzie trzeci:) Pyszne :) świetna przekąska na spotkania w gronie znajomych :) Ja osobiście podaję z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć:) W takim razie koniecznie muszę spróbować z sosem czosnkowym, bo zwykle podaję je solo. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...