środa, 24 października 2012

Sernik dyniowy.

Dynia nieodłącznie kojarzy się z jesienią, chłodnymi dniami i pysznymi deserami. Nasz sernik jest w każdym calu idealny. Mieszanka przypraw nadaje mu wyjątkowego, ostro słodkiego smaku. Spód jest klasyczny, zrobiony z ciasteczek z dodatkiem cynamonu i imbiru. Polany gorzką czekoladą i udekorowany orzechami. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest puszysty i idealnie równy. Ten sernik jest idealny na jesienne popołudnia – delikatny, wspaniale smakuje z czerwoną herbatą lub grzanym winem.




Przygotowanie: 30 minut.
Czas pieczenia: 90 minut.
Studzenie: 4 - 12 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 -14 kawałków.

Spód:
  • 250 g kruchych ciasteczek czekoladowych
  • 100 g roztopionego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku

Sernik:
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta goździków w proszku
  • szczypta soli
  • 450 g puree z dyni ( z tego przepisu )
  • 750 g sera białego ( użyłyśmy sera na sernik Piątnicy, bez żadnych dodatków)
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 220 ml śmietany 12%

Dodatkowo :
  • tabliczka gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
  • 50 ml mleka
  • orzechy włoskie


Wykonanie.

Spód:

Przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry.
Ciasteczka rozgnieść na miazgę, dodać cynamon, imbir i masło. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masą miasteczkową wyłożyć dokładnie spód tortownicy, dociskając szklanką, a następnie włożyć na zamrażalnika na czas przygotowania sera.

Ser:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować dużą, kwadratową blachę do pieczenia.
W garnku umieścić cukier wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodać 3-4 łyżki wrzątku i mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić.
W dużej misce zmiksować ser, na niskich obrotach miksera tak aby nie było grudek. Dodać masę cukrową i zmiksować. Następnie dodać wanilię, puree z dyni oraz sok z cytryny, zmiksować.
Potem wbijamy jajka i znowu miksujemy. Na koniec wlać śmietanę i połączyć dokładnie wszystkie składniki aby powstała gładka masa.

Z zamrażalnika wyjąc tortownicę z ciasteczkami i dokładnie wyłożyć zewnętrzną cześć obręczy folią aluminiową*. Zagotować wodę. Tortownicę wsadzić do blachy i zalać wrzątkiem do 2/3 wysokości. Do tak przygotowanej tortownicy wlać masę serową. Wstawić do pieca. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec 90 minut.

Po zakończeniu pieczenia, sernik studzić najpierw w piekarniku , przy otwartych drzwiach 30 minut. Potem delikatnie wyjąc tortownicę z pozostałej wody i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodzić minimum 4 godziny przed podaniem, a najlepiej całą noc.

Jeżeli chcemy udekorować go czekoladą, to należy ją rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, a następnie polać sernik kiedy już będzie zimny, ale przed włożeniem do lodówki.

*przed pieczeniem należy sprawdzić czy tortownica nie przecieka. Jeżeli przecieka, to radzimy zrezygnować z kąpieli wodnej i postępować dokładnie wg. podanych wyżej wskazówek dotyczących czasu i sposobu chłodzenia. Sernik i tak będzie smaczny, może jedynie trochę opaść bądź pęknąć.

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

8 komentarzy:

  1. Dzięki dyni sernik nabierze pięknego koloru ... muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny!
    Chętnie zaprosiłabym się na kawałek...
    Rok temu też robiłam dyniowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie kusząco!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. taki sernik to pyszności. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe zdjęcia.
    posiadam 6 ogromnych dyń. i na bank zrobię Twój sernik :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 dyń = 6 serników :) Ale poważnie - na pewno nie będziesz zawiedziona. Wszystkim, którzy go próbowali bardzo smakował, mam już nawet kilka zamówień:)

      Usuń
  6. sernik.

    i to dyniowy!

    trzymajcie mnie, bo leżę...

    aaach!!!!!!!!!!! <3 <3 mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...