piątek, 19 października 2012

Placuszki dyniowo-orkiszowe.

Pancakesy to błyskawiczny deser czy przekąska, która zawsze smakuję równie dobrze. Tutaj w nieco zdrowszej i jesiennej wersji: z mąką orkiszową, purée z dyni i korzenną nutą. Przygotowanie purée z dyni jest bardzo proste i pozostałe porcje można spokojnie mrozić w lodówce, nawet do 3 miesięcy. Mąka orkiszowa nadaje bardzo ciekawego smaku i poprawia walory odżywcze placuszków. Podawać je można z ulubionymi dodatkami, u nas natomiast jest to roztopiona, gorzka czekolada i bakalie. Są to jedne z najsmaczniejszych pancakesów jakie udało nam się zrobić, polecamy gorąco!





Ciasto:
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej

Purée z dyni:
  • 1 dynia

Wykonanie.

Purée:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duża blachę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia.
Dynię umyć, i przekroić na pół. Dokładnie wyciągnąć wszystkie pestki. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Zależy to od wielkości dyni, im większa tym dłuższy czas pieczenia. Dynia jest gotowa kiedy bez problemu można nakłuć ją widelcem.

Upieczoną dynie studzimy, a następnie łyżka wyciągamy dokładnie cały miąższ. Na koniec blenderujemy tak aby powstało gładkie purée. Jeżeli dynia jest duża to powinno wyjść około kilograma purée. Można je spokojnie zamrozić i wykorzystać do innych przepisów.

Placuszki:

Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać mleko, dynię, olej i jajko. W drugiej mąki, przyprawy, cukier, proszek i sodę. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy.

Pancakesy smażyć bez tłuszczu.


Czas wykonania: około 120 minut.

Ilość porcji z przepisu: 12-14 placuszków.



Zapraszamy do komentowania:)

4 komentarze:

  1. Ale, to musi być dobreeeee :) poproszę ze dwa na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się bardzo apetycznie, jak dla mnie idealne jesienne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dzisiaj, wyszły po prostu przepyszne, jeszcze z tym sosikiem, mmm =)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...