sobota, 13 października 2012

Brownie pistacjowe.

Dzisiaj przedstawiamy klasyczny amerykański deser czyli brownie. Jest to nasza pierwsza przygoda z tym tematem i (na szczęście) zakończona pełnym sukcesem:) Brownie jest miękkie w środku a na zewnątrz otoczone chrupiącą skórką. Jako dodatek wybrałyśmy pistacje – ich naturalnie słony smak świetnie kontrastuje się z gorzką czekoladą. Jest to bardzo prosty deser, szybki w wykonaniu i niezwykle smaczny. Świetnie osłodzi Nam te brzydkie i deszczowe dni:)

 



Ciasto:
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 gram cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki
  • 150 g pistacji

Wykonanie.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).

Pistacje obrać ze skorupek i posiekać na drobne kawałki.

Masło wraz z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie przełożyć do większej miski, wsypać cukier i miksować dopóki cukier się nie rozpuści.

Do powstałej masy dodać całe jajka i żółtka, zmiksować.

Potem przesiać mąkę i znowu zmiksować.

Na koniec wrzucić pistacje i wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, piec 30-35 minut.


Czas wykonania: około 60 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.


Zapraszamy do komentowania:)

3 komentarze:

  1. Brownie specjalnie dla mnie :) czekolada + pistacje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis trafiony w dziesiątkę ;) Idealnie smakują polane musem czekoladowym, mm czekoladowa fantazja =)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...