niedziela, 29 marca 2015

Sernik cytrynowy z bezą.


Sernik na biszkoptach z lemon curd i chrupiącą bezą.


Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 80 minut
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

Spód:

  • 350 g biszkoptów
  • 70 g masła

Lemon curd:
  • 3 cytryny
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser:
  • 750 g białego sera
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
  • białka z 2 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Spód:
Biszkopty zmiksować w malakserze na okruszki. Masło stopić i zostawić do ostygnięcia. Wymieszać z biszkoptami.
Tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować mała ilością masła i spód oraz boki wyłożyć biszkoptami, dociskając do boków np. za pomocą szklanki. Wstawić do lodówki.

Lemon curd:

Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i wlać do średniego garnka. Dodać skórkę, jajka, cukier puder i mąkę. Wstawić na gaz i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje zestawić z gazu i pozostawić do ostygnięcia.

Sernik:

Piekarnik nagrzać do 160C. Ser i śmietanę wrzucić do malaksera i miksować. Następnie dodać jajka, cukier, mąkę i skórkę, miksować do połączenia składników.
Na biszkopty wyłożyć lemon curd a następnie masę serową. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut.

Beza:

5 minut przed zakończeniem pieczenia sernika przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier partiami, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę i zmiksować. Bezę wyłożyć na upieczony sernik i piec jeszcze 20 minut.

Przepis na lemon curd pochodzi z tej strony.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Lemon cheesecake.

Delicious cheesecake with lemon curd and meringue.


Preparation: 40 minutes.
Baking: 80 minutes
All ready: second day.
Serves: 8 slices
 
Crust:
  • 350 g lady-fingers
  • 70 g butter

Lemon curd:
  • 3 lemons
  • 2 egg yolks
  • 2 eggs
  • 200 g caster sugar
  • 1 tbsp cornstarch
Cheese:
  • 750 g cream cheese
  • 2 yolks
  • 150 ml double cream
  • 200 g caster sugar
  • lemon rind from 2 lemons
  • 3 tbsp cornstarch

Meringue:
  • two egg whites
  • 1 cup caster sugar
  • 1 tbsp cornstarch

Directions:

Bottom:

Crush the lady-fingers until resembles breadcrumbs. Melt the butter and when it's cooled completely mix into the crushed lady-fingers. Stir until well combined. Spread on the bottom and sides 18 cm baking tin. Use something flat to press it. Place in the fridge.

Lemon curd:

Zest the rind from the lemons. Squeeze the juice and pour into medium pot. Add the zest, eggs, caster sugar and flour. Heat until it thick and well combined, stirring constantly. Set aside to chill.

Cheesecake:

Preheat the oven to 160C. Place all the ingredients in a large bowl and mix until creamy and well combines. Pour chilled lemon curd on the crust then cover with cheese mixture. Bake for 60 minutes.

Meringue:

5 minutes before the end of baking the cheesecake prepare the meringue. Beat the whites until stiff and shiny, then partially add caster sugar. Lastly mix in the flour. Pour the meringue on the top of the cheesecake and bake for another 20 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...