niedziela, 8 marca 2015

Pączki z różą.

Podstawowy przepis na klasyczne pączki.




Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: około 12 pączków.

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka spirytusu
Ponadto:
  • konfitura z róży
  • 500 g smalcu
  • 250 ml oleju
Wykonanie:

W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.

Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną, spirytus i wyrośnięte drożdże.

Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.

Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.

Kiedy już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i odrywać z niego niewielkie kawałki (potem jeszcze wyrośnie). Formować kule i odkładać na deskę oprószoną lekko mąką. Uformowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, najlepiej na małym ogniu aby potem nie był zbyt gorący.

Pączki wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z dwóch stron, około 3-4 minuty na jednej (powinny same się obrócić). Odkładać na papierowy ręcznik aby nieco osiąkły z tłuszczu i nadziewać konfiturą za pomocą szprycy.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

 

Classic polish doughnuts.

Yeast dough doughnuts with rose marmalade.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 25 minutes
All ready: about 3 hours
Serves: 2 buns.


Yeast dough:
  • 500 g all purpose flour
  • 2 egg yolks
  • 30 g yeast
  • 1 cup milk
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp butter
  • ½ tsp salt
  • 2 cl vodka
Filling:
  • 100 g rose marmalade
  • caster sugar for dusting
  • 1 kg lard
  • 250 ml canola oil

Directions:

Dough:

Heat the milk in a small pot. When it's hot turn off the heat and add 3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and set aside for 10 minutes.

Melt the butter and set aside.

Lightly beaten egg yolks mix with the salt, vodka and remaining sugar.

In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix. Then knead the dough. It's very important to knead the dough very well. Even if it's pretty painful :). You can use the wooden spoon instead of your own hand.

When all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process of kneading until all of the butter disappear in the dough.

Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl has to be covered with a cloth. Then separate the dough into 4 -5 cm buns and set aside for another 30 minutes.

In a large pot heat the lard and oil. When it's hot fry the doughnuts about 5 minutes, each side. It should be gold. Then place the marmalade inside using confectionery sleeve. Dust with the caster sugar.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...