niedziela, 15 marca 2015

Ciasteczka ananasowe.

 

Kruche ciasteczka z domowej roboty dżemem ananasowym. Ciasto jest bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Dżem ananasowy to strzał w dziesiątkę: wykonany jedynie z ananasa i niewielkiej ilości cukru. Niezwykle intensywny w smaku - nada się nie tylko do tego przepisu.



Przygotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.

Ilość porcji z przepisu: około 20 ciasteczek

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 żółtko do posmarowania

Dżem ananasowy:
  • 3 puszki odsączonego ananasa lub 2 świeże
  • 1/3 szklanki cukru
Wykonanie:

Dżem:
Ananasa z puszki odsączyć. Świerzego obrać ze skóry. Ananasa zblendować na gładką masę. Ananasa przenieść na patelnie o grubym dnie i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu. Proces może trwać do 15 minut – ananas powinien być przypominać zbitą kulę. Masę należy często mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła. Ściągnąć z patelni i zostawić do ostygnięcia.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie suche składniki przesiać do dużej miski. Dodać żółtka i masło, wyrobić do uzyskania gładkiej kuli. Odrywać kawałki ciasta, nakładać po łyżeczce dżemu ananasowego i formować ciastka. Ciastka posmarować żółtkiem, wyciąć nożem kratkę na wierzchu i piec przez 20-25 minut.

Przepis pochodzi z tej strony.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!






Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Pineapple jam cookies.


Preparation: 40 minutes.
Baking: 25 minutes
All ready: about 1,5 hours
Serves: about 20 cookies


Shortcake :
  • 350 g all purpose flour
  • 2 tbsp cornflour
  • a pinch of salt
  • 4 tbsp caster sugar
  • 225 g butter, in room temperature
  • 2 egg yolks
  • 1 egg yolk to brush

Pineapple jam:
  • 3 canns of pineapple (drained) or 2 fresh pineapples (sliced)
  • 1/3 scup sugar
Directions:

Jam:

Blend drained pineapple until it's smooth. Place the pineapple on the non stick pan and add sugar. Heat about 15 minutes, stirring constantly. Remove from the pan and set aside to chill.

Shortbread:


Preheat the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.

Sift all dry ingridients into a big bowl. Add yolks and butter, knead until it's smooth and well combined. Form the cookies: loosen some dough, place a teaspoon of the jam in the middle and wrap. Place on the parchment paper and brush with yolk. Bake for 20-25 minutes.

Recipe comes from this site.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. A w jaki sposób powstaje krateczka na wierzchu? Nożem się nacina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nacinamy nożem. Zaraz dopiszę do przepisu, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, do mojej listy przepisów, które koniecznie muszę zrealizować dopisuję kolejny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for submitting to Yum Goggle! Now following on all your social media

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...