niedziela, 11 stycznia 2015

Szarlotka jaglana.


Szarlotka jaglana z kokosem i bezą. Kasza jaglana jako podstawa do deserów sprawdziła się doskonale: ciasto nie jest ciężkie ani bardzo słodkie. Do jabłek też nie dodawałam cukru więc są lekko kwaskowe. Bardzo fajna alternatywa dla klasycznej szarlotki. 
 

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny

Ilość porcji z przepisu: 15 kawałków.

Mąka kokosowa:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g cukru

Spód:
  • 220 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego w postaci stałej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 ml soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki tortowej
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek (ja użyłam szarej renety)
  • pół łyżeczki cynamonu
Beza:
  • 3 białka, schłodzone
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180C. Blaszkę 15 x 20 cm wysmarować odrobiną masła.

Na mąkę kokosową: w malakserze zmiksować wiórki z cukrem.

Kaszę jaglaną zagotować do miękkości, maks 10 minut. Połowę kaszy zmiksować w malakserze z łyżką oleju kokosowego, żołtkami i sokiem z cytryny do uzyskania gęstej masy.

Resztę kaszy pozostawić do ostudzenia. Gdy będzie już zimna wymieszać ją z mąką tortową, ziemniaczaną i kokosową oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostały olej kokosowy i masę z kaszy jaglanej, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przełożyć do blaszki i piec 20 minut.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarle, wymieszać z cynamonem i dodać odrobinę soku z cytryny.

Białką ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier po łyżce, cały czas miksując. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną.

Po 20 minutach na podpieczony spód wyłożyć jabłka i bezę, piec kolejne 40 minut.

Przepis pochodzi z książki "Zaskakująca kasza i ryż".

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Millet groats apple pie.

Very unusual way to make a great apple pie. With a meringue on the top and cinnamon flavoured apples. Millet groats with the coconut tastes really good. If you are seeking for a great and special cake this recipe is perfect.

Preparation: 40 minutes.
Baking: 60 minutes.
All ready: about two hours.

Servings: 15.

Coconut flour:
  • 100 g dessicated coconut
  • 50 g sugar

Millet groats bottom:
  • 220 g milled groats, cooked
  • 3 łyżki coconut oil
  • 50 g dessicated coconut
  • 50 ml lemon juice
  • 3 egg yolks
  • 2 tbsp cornflour
  • 50 g all purpose flour
  • 70 g sugar
  • 2 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 1 kg apples, grated
  • 1/2 tsp cinnamon
Meringue:
  • 3 egg yolks, chilled
  • a pinch of salt
  • 50 g sugar
  • 1 tbsp cornflour


Directions:

Preheat the oven to 180C. Lightly butter 15x20 cm diameter baking pan.

Coconut flour: place dessicated coconut and sugar in a food processor and process until resembles flour.

Place half of the cooked milled groats, 1 tbsp of the coconut oil, yolks and lemon juice in the food processor and process until well combined.

Mix remaining milled groats with both flours, coconut flour and baking powder. Mix in remaining coconut oil and milled groats mousse. Spread on the prepared baking pan and bake for 20 minutes.

Mix grated apples with cinnamon.
Beat the whites with a pinch of salt until stiff and shiny. Then add sugar, keep beating. Lastly mix in corn flour.

After 20 minutes spread apples on the half baked bottom and top with the meringue. Bake for another 40 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



6 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelkie jaglane ciasta- super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie jadłam ciekawa propozcyja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda apetycznie :) Spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wasza szarlotka wygląda bardzo lekko, nikt jej się nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszne i zdrowe składniki :) Uwielbiam takie ciasta.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...