sobota, 17 stycznia 2015

Mleko arachidowe.



Mleko z orzechów arachidowych. Lekko słodkie, doskonałe do kawy czy płatków. Z orzechów zostaje miazga arachidowa, która przyda się do innych deserów. Niedługo opublikujemy babeczki arachidowe z wykorzystaniem miazgi, tymczasem przedstawiamy przepis na mleko.


Przygotowanie: 15 minut.

Gotowe do podania: od razu.

Ilość porcji z przepisu: około 500 ml.

  • 300 g drobno posiekanych orzechów arachidowych
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 700 ml wody (filtrowanej lub niegazowanej z butelki).

Wykonanie:

Posiekane orzechy, sól, cukier i cynamon wsypać na patelnię i wymieszać. Podgrzewać aż cukier się skarmelizuje a orzechy lekko zbrązowieją. Wlać wodę, wymieszać i przelać do malaksera lub miski jeżeli używamy blendera. Miksować około minutę. Używając gazy oddzielić płyn od miazgi. Miazgę odłożyć do szczelnego pudełka lub zamrozić. Mleko przechowywać w lodówce. Przed użyciem wymieszać.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

1 komentarz:

  1. świetne, już czuję jego smak, np. w puddingu z dodatkiem nasion chia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...