niedziela, 18 stycznia 2015

Babeczki arachidowe bez jajek.



Pyszne i bardzo mocno orzechowe muffinki. Przygotowane z wykorzystaniem mleka arachidowego i miazgi orzechowej z tego przepisu. Bardzo pożywne, delikatne i niezwykle wyraziste. 
 

Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 babeczek.


  • 250 g miazgi z fistaszków (ten przepis)
  • 240 ml mleka arachidowego (ten przepis)
  • 60 ml oleju arachidowego (można zastąpić roztopionym olejem kokosowym)
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 1 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 180 g pełnoziarnistej mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180C. Przygotować formy na muffiny.

Przygotować miazgę i mleko z tego przepisu. 

(Mleko arachidowe można  zastąpić zwykłym mlekiem, bądź innym ulubionym. Miazgę natomiast można wykonac z orzechów arachidowych uprażonych uprzednio na patelni i zmiksowanych na miazgę)

Mleko wymieszać z miazgą, olejem, wanilią, cukrem, sola i cynamonem.

W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Połączyć mokre z suchymi do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać do foremek (około 3/4 wysokości). Piec przez 20 minut.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Peanut eggless muffins.

  Whole wheat muffins with peanuts and chocolate.

Preparation: 20 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about one hour.

Servings: 10.

  • 250 g grounded peanuts
  • 240 ml milk
  • 60 ml canola oil
  • beans from one vanilla stick
  • 1 1/4 tsp cinnamon
  • 100 g muscovado sugar
  • 1/2 tsp sea salt
  • 100 g dark chocolate, chopped
  • 180 g whole wheat flour
  • 1 tsp baking powder


Directions:

Preheat the oven to 180C. Lightly butter muffin tin.

Mix together milk, grounded peanuts, oil, vanilla,sugar salt and cinnamon.

In a second bowl mix the remaining ingredients then pour in liquid mixture. Stir until its well combined. Lastly add chocolate and scoop the batter into prepared tin. Bake for 20 minutes.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...