środa, 29 sierpnia 2012

Muffiny bananowo - miodowe z mąki pełnoziarnistej.

Bardzo proste i smaczne muffinki, wilgotne i niezwykle sycące. Kolejna propozycja dla miłośników bananowej nuty w deserach i przekąskach.





  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych ( plus do posypania )
  • 3 średnie banany
  • 1/3 szklanki miodu
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny razem z papilotkami.

Do jednej miski wsypać obydwie mąki, następnie proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz wiórki kokosowe. Dobrze wymieszać do połączenia się wszystkich składników. W drugiej banany zgnieść na miazgę ( np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków ) następnie dodać jajka i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Potem wlać kolejno: miód, olej oraz jogurt naturalny i znowu wymieszać.

Płynną masę wlać do miski z suchymi produktami, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji trzepaczką bądź mikserem na najniższych obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie wlać je do papilotów. Masa powinna sięgać ¾ foremki. Na końcu posypać wiórkami i wstawić do piekarnika na czas 18 minut.

Po zakończeniu pieczenia wyjąc formę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, potem wyjąc gotowe babeczki.


Czas wykonania: około 35 minut.

Ilość porcji z przepisu: 17 babeczek.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 55,8 g
~ tłuszcze 89,8 g
~ węglowodany 384,3 g
~ błonnik 30,4 g

Kaloryczność całego przepisu : 2490 kcal
Jeden muffin : 146 kcal


Zachęcamy do komentowania ;)



1 komentarz:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam żadnych wypieków z bananów. Muszę je koniecznie wypróbować, wyglądają intrygująco! =)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...