Kolejna propozycja z węgierkami, tym razem nieco inna niż klasyczne ciasta z owocami. Dzięki serkowi konsystencja jest bardziej kremowa i wilgotna. Sos z białej czekolady świetnie komponuje się ze śliwkami, ponadto nie jest bardzo słodki więc ciasto nie jest „ciężkie”. Dzisiejszy wypiek jest dosyć prosty i szybki w wykonaniu a sos nadaje mu ciekawego charakteru. Niedzielna popołudniowa kawa będzie dla niego świetną partnerką :)
Ciasto:
- 500 g kremowego serka ( np. President , można też użyć zwykłego naturalnego serka homogenizowanego)
- 110 g cukru pudru
- 8 jajek
- 250 g cukru brązowego
- 250 g miękkiego , niesolonego masła
- 400 g mąki pszennej
- 1 kg śliwek węgierek
Sos :
- 125 ml mleka
- 150 ml śmietany
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 50 g białej czekolady
Wykonanie.
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blachę o wymiarach 28x36 wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby
bo bokach wystawało około 2 cm.
Śliwki umyć wypestkować i przekroić
na połówki.
Serek, 2 całe jajka oraz cukier puder
zmiksować na gładką masę, około 2-3 minuty.
W drugim garnku umieścić pozostałe 6
jajek, cukier brązowy oraz masło a następnie ubijać aż wszystkie
składniki dobrze się połączą, tworząc gładki krem. Na koniec
dodawać mąkę w 3 partiach nadal miksując, aż utworzą gładkie
ciasto.
Na papier do pieczenia wylać połowę
masy mącznej i połowę serowej, następnie lekko przemieszać je
łyżką ( tak aby delikatnie się połączyły ale nie zmieszały
całkowicie ). Połowę śliwek ułożyć równo na obu masach,
następnie przykryć je resztą masy mącznej a potem serowej, tym
razem nie mieszając. Na serze położyć resztą śliwek, skórką
do dołu, lekko je wciskając aby podczas pieczenia nie odłączyły
się od ciasta.
Piec 45 – 50 minut. Jeżeli ciasto
wcześniej się zarumieni, należy przykryć je folia aluminiowa aby
się nie spiekło i piec dokładnie 50 minut.
Sos czekoladowy:
W rondelku zmiksować żółtka, mąkę
i cukier.
Na patelni zagotować śmietanę wraz z
mlekiem, następnie dodać do jajek i znowu zmiksować.
Uzyskaną masę wlać na patelnię, i
gotować do 5 minut, aż zgęstnieje. Wrzucić połamaną czekoladę
i mieszać aż się rozpuści.
Ciasto podawać z ostudzonym sosem
czekoladowym, posypane cukrem pudrem.
Czas wykonania: 90 minut.
Ilość porcji z przepisu: 35
średnich kawałków
Ciasto:
~ białko 137,5 g
~ tłuszcze 342,8 g
~ węglowodany 833,7 g
~ błonnik 22 g
Kaloryczność całego przepisu : 6927
kcal.
Jeden kawałek: 197 kcal.
Sos:
~ białko 21,8
~ tłuszcze 59,4 g
~ węglowodany 96,4 g
Jedna łyżeczka: 18 kcal.
Zapraszamy do komentowania:)
ale mam ochotę strasznie na kawałeczek... przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
wyglada baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńserek Provident?? ;o)
OdpowiedzUsuńja chyba jednak użyję President :D
Zdecydowanie lepszy wybór :)
UsuńBardzo ciekawy ten sos, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń