Propozycja idealna dla wielbicieli lekkich, owocowych ciast. Migdały i karmelizowany wierzchwprawiają, że wygląda i smakuje naprawdę wyjątkowo:)
- 150g masła
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 40 gram śliwek węgierek
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 g mielonych migdałów lub mączki migdałowej
- 250 g mąki pszennej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dno i boki tortownicy o szerokości 22
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować i pokroić
na połówki. 25 g masła rozpuścić i wylać na dno tortownicy,
wysypać cukrem brązowym i wyłożyć śliwkami skórką do dna.
Pozostałą część masła ubić na
puch z cukrem pudrem przy użyciu miksera (około 7-10 minut). Potem
dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Migdały wsypać do
powstałej masy i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec przesiać
mąkę i znów dokładnie wymieszać( można do tego użyć miksera
). Gotowe ciasto wlać na owoce i wstawić do piekarnika na czas
55-60 minut.
Po upieczenia studzić 15 minut w
obręczy, potem przewrócić ciasto do góry nogami, zdjąć spód
tortownicy i pozostawić na kolejne 15 minut. Podawać lekko ciepłe
z lodami waniliowymi.
Czas wykonania: około 90 minut.
Ilość porcji z przepisu: 12
kawałków.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 71,5g
~ tłuszcze 196,7g
~ węglowodany 491,7g
~ błonnik 25,1g
Kaloryczność całego przepisu :
3922kcal
Jeden kawałek: 330 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz