Naleśniki to bardzo prosta i niezbyt wykwintna potrawa, jeżeli jednak włożymy w ich wykonanie trochę więcej pracy mogą stać się naprawdę popisowym daniem. W tym wydaniu proponujemy je z najchudszym z serów czyli ricottą oraz karmelizowanymi gruszkami. Całości dopełniają miód oraz cynamon.
Naleśniki:
- szczypta cukru
- 85 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 315 ml mleka
- 20 g roztopionego masła
- 250g sera ricotta
- łyżka miodu
- pół łyżeczki cynamonu
Gruszki:
- 1 duża i twarda gruszka
- 1,5 łyżki miodu
- łyżka rumu
- pół łyżeczki cynamonu
W blenderze zmiksować sól, cukier,
mąkę, jajka, mleko i roztopione masło na gładkie ciasto.
Naleśniki smażyć z obu stron, najlepiej bez tłuszczu np. na
patelni teflonowej. Mają być lekko zarumienione.W czasie smażenia przygotować ser oraz gruszki. Ricottę wymieszać z miodem oraz cynamonem.
Gruszki pokroić na około centymetrowe plastry. Miód wymieszać z cynamonem i rumem. Wlać na rozgrzaną wcześniej patelnię. Następnie wrzucić gruszki i dokładnie wymieszać. Przez 5 minut dusić pod przykryciem na małym ogniu. Potem zdjąć pokrywkę i smażyć gruszki około 10 minut. Muszą być miękkie, sos powinien się skarmelizować.
Usmażone naleśniki wypełnić serem, zwinąć w ulubiony sposób i podawać na ciepło z gruszkami.
Czas wykonania: 60 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8
naleśników.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 56 g
~ tłuszcze 60 g
~ węglowodany 156,9 g
~ błonnik 9,7 g
Kaloryczność całego przepisu : 1378
kcal
Jedna porcja ( tj. 2 naleśniki
z dodatkami) : 345 kcal
Zapraszamy do komentowania:)
Boskie naleśniki :) Chyba jutro zrobię...
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają ! aż ślinka cieknie..
OdpowiedzUsuńaż nie mogę się napatrzeć... teraz będą za mną chodzić!
OdpowiedzUsuńrewelacja, nie dość że pięknie podane to jeszcze takie delikatne i eleganckie ; ) Uwielbiam ricottę ; )
OdpowiedzUsuńJakie to apetyczne i takie złociste gruszki, mmm :D
OdpowiedzUsuńGruszki wyglądają świetnie ! Kolejny ciekawy sposób na podanie naleśników, na pewno wypróbuję !
OdpowiedzUsuńHello, you have very interesting and delicious looking recipes. I would like to try this recipe. Could you please give me the English version of this recipe?
OdpowiedzUsuńThanks,see you.
Hi there~! We are currently working on translate all tylife's recipes, unfortunately it takes a lot of time:( This post is first in the queue, we'll let You know when English version will be available. Greetings :)
UsuńAż mi ślinka poleciała ;)
OdpowiedzUsuń