Dynia nieodłącznie kojarzy się z jesienią, chłodnymi dniami i pysznymi deserami. Nasz sernik jest w każdym calu idealny. Mieszanka przypraw nadaje mu wyjątkowego, ostro słodkiego smaku. Spód jest klasyczny, zrobiony z ciasteczek z dodatkiem cynamonu i imbiru. Polany gorzką czekoladą i udekorowany orzechami. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest puszysty i idealnie równy. Ten sernik jest idealny na jesienne popołudnia – delikatny, wspaniale smakuje z czerwoną herbatą lub grzanym winem.
Przygotowanie: 30
minut.
Czas pieczenia: 90
minut.
Studzenie: 4 - 12 godzin.
Ilość
porcji z przepisu: 12 -14 kawałków.
Spód:
- 250 g kruchych ciasteczek czekoladowych
- 100 g roztopionego masła
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
Sernik:
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta goździków w proszku
- szczypta soli
- 450 g puree z dyni ( z tego przepisu )
- 750 g sera białego ( użyłyśmy sera na sernik Piątnicy, bez żadnych dodatków)
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 jajek
- 220 ml śmietany 12%
Dodatkowo :
- tabliczka gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
- 50 ml mleka
- orzechy włoskie
Wykonanie.
Spód:
Przygotować tortownicę o średnicy 22
centymetry.
Ciasteczka rozgnieść na miazgę, dodać cynamon, imbir i masło.
Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masą
miasteczkową wyłożyć dokładnie spód tortownicy, dociskając
szklanką, a następnie włożyć na zamrażalnika na czas
przygotowania sera.
Ser:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Przygotować dużą, kwadratową blachę do pieczenia.
W garnku umieścić cukier wraz ze
wszystkimi przyprawami. Dodać 3-4 łyżki wrzątku i mieszać, aż
cukier się rozpuści. Odstawić.
W dużej misce zmiksować ser, na
niskich obrotach miksera tak aby nie było grudek. Dodać masę
cukrową i zmiksować. Następnie dodać wanilię, puree z dyni oraz
sok z cytryny, zmiksować.
Potem wbijamy jajka i znowu miksujemy.
Na koniec wlać śmietanę i połączyć dokładnie wszystkie
składniki aby powstała gładka masa.
Z zamrażalnika wyjąc tortownicę z
ciasteczkami i dokładnie wyłożyć zewnętrzną cześć obręczy
folią aluminiową*. Zagotować wodę. Tortownicę wsadzić do
blachy i zalać wrzątkiem do 2/3 wysokości. Do tak przygotowanej
tortownicy wlać masę serową. Wstawić do pieca. Zmniejszyć
temperaturę do 160 stopni. Piec 90 minut.
Po zakończeniu pieczenia, sernik
studzić najpierw w piekarniku , przy otwartych drzwiach 30 minut.
Potem delikatnie wyjąc tortownicę z pozostałej wody i zostawić
do całkowitego ostygnięcia. Chłodzić minimum 4 godziny przed
podaniem, a najlepiej całą noc.
Jeżeli chcemy udekorować go
czekoladą, to należy ją rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, a
następnie polać sernik kiedy już będzie zimny, ale przed
włożeniem do lodówki.
*przed pieczeniem należy
sprawdzić czy tortownica nie przecieka. Jeżeli przecieka, to
radzimy zrezygnować z kąpieli wodnej i postępować dokładnie wg. podanych
wyżej wskazówek dotyczących czasu i sposobu chłodzenia. Sernik i
tak będzie smaczny, może jedynie trochę opaść bądź pęknąć.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Dzięki dyni sernik nabierze pięknego koloru ... muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńChętnie zaprosiłabym się na kawałek...
Rok temu też robiłam dyniowy.
Wygląda niesamowicie kusząco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Również pozdrawiamy:)
Usuńtaki sernik to pyszności. Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńwspaniałe zdjęcia.
OdpowiedzUsuńposiadam 6 ogromnych dyń. i na bank zrobię Twój sernik :]
6 dyń = 6 serników :) Ale poważnie - na pewno nie będziesz zawiedziona. Wszystkim, którzy go próbowali bardzo smakował, mam już nawet kilka zamówień:)
Usuńsernik.
OdpowiedzUsuńi to dyniowy!
trzymajcie mnie, bo leżę...
aaach!!!!!!!!!!! <3 <3 mniam!