Pancakesy to błyskawiczny deser czy przekąska, która zawsze smakuję równie dobrze. Tutaj w nieco zdrowszej i jesiennej wersji: z mąką orkiszową, purée z dyni i korzenną nutą. Przygotowanie purée z dyni jest bardzo proste i pozostałe porcje można spokojnie mrozić w lodówce, nawet do 3 miesięcy. Mąka orkiszowa nadaje bardzo ciekawego smaku i poprawia walory odżywcze placuszków. Podawać je można z ulubionymi dodatkami, u nas natomiast jest to roztopiona, gorzka czekolada i bakalie. Są to jedne z najsmaczniejszych pancakesów jakie udało nam się zrobić, polecamy gorąco!
Ciasto:
- 1 ¾ szklanki mleka
- 1 szklanka purée z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru brązowego
- łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej
Purée
z dyni:
- 1 dynia
Wykonanie.
Purée:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duża blachę wyłożyć folią lub
papierem do pieczenia.
Dynię umyć, i przekroić na pół. Dokładnie wyciągnąć
wszystkie pestki. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
Zależy to od wielkości dyni, im większa tym dłuższy czas
pieczenia. Dynia jest gotowa kiedy bez problemu można nakłuć ją
widelcem.
Upieczoną dynie studzimy, a następnie łyżka wyciągamy dokładnie
cały miąższ. Na koniec blenderujemy tak aby powstało gładkie
purée. Jeżeli dynia jest duża to powinno wyjść około kilograma
purée. Można je spokojnie zamrozić i wykorzystać do innych
przepisów.
Placuszki:
Przygotować dwie miski. W jednej
wymieszać mleko, dynię, olej i jajko. W drugiej mąki, przyprawy,
cukier, proszek i sodę. Połączyć zawartość obu misek i
wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy.
Pancakesy smażyć bez tłuszczu.
Czas wykonania: około 120 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 12-14 placuszków.
Zapraszamy do komentowania:)
Ale, to musi być dobreeeee :) poproszę ze dwa na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńładniutkie
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo apetycznie, jak dla mnie idealne jesienne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj, wyszły po prostu przepyszne, jeszcze z tym sosikiem, mmm =)
OdpowiedzUsuń