Dzisiaj propozycja, która jest w stanie zwalić z nóg nawet największego przeciwnika słodkości. Czarny Las jest tortem pysznym, zjawiskowym i (o dziwo) dosyć prostym w wykonaniu. Nasza wersja opiera się na cieście czekoladowym, które jest miękkie i wilgotne. Do bitej śmietany dodałyśmy prawdziwą wanilię – nadaje ona śmietanie wyjątkowego smaku. Nieodłączną częścią są oczywiście wiśnie – na górze tortu i między jego piętrami. Całości dopełniają dekoracje z gorzkiej czekolady. Polecamy dosłownie wszystkim, gdyż nie znamy nikogo komu by ten tort nie zasmakował.
Przygotowanie: 40
minut.
Czas gotowania: 30
minut.
Gotowe do podania:
około 6 godzin.
Ilość
porcji z przepisu: 12-14 kawałków.
Ciasto (z tego przepisu):
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- ¾ szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka
- 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
rozpuszczalnej)
Dodatkowo:
- 750 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 laski wanilii
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 500 g konfitury wiśniowej
- 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
- tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie.
Ciasto:
Przygotować 3
tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę,
kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę,
olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3
tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta
najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
Śmietana:
Żelatyną
rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Laski
wanilii otworzyć i łyżeczką wyciągnąć nasiona i odłożyć je na
talerzyk
Śmietankę
i duży garnek schłodzić. Śmietankę wlać do garnka i ubijać.
Kiedy dobrze się spieni, dodać 3 łyżki cukru i ubijać, aż
będzie sztywna. Dodać wanilię i żelatynę, chwilę miksować. Tak
przygotowaną śmietanę wstawić do lodówki na czas przygotowywania
ciasta.
Całość:
Pierwszy
placek posmarować 1/3 konfitury, wyłożyć 1/3 wiśni i 1/3
śmietany. Przykryć następnym blatem wcześniej posmarowanym
konfiturą. Położyć na nim wiśnie i śmietanę. Położyć
ostatni blat posmarowany konfiturą i przykryć śmietaną. Tak
przygotowany tort można udekorować resztą śmietany, wiśniami i
czekoladą. Przed podaniem trzymać w lodówce minimum 2 godziny, aby całość dobrze stężała,
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Black Forest.
A chocolate cake with whipped cream,
vanilla and cherries. Fluffy, moist and delicious. If You try it
once,You'll never forget this taste. Very easy to make and
outstanding.
Preparation: 40
minutes.
Cooking: 30
minutes.
All ready: 6 hours.
Serves:
12-14 pieces.
Cake :
- 1 ¾ cup white flour
- 2 cups raw sugar
- ¾ cup dark cocoa
- 2 tsp baking soda
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp salt
- 1 cup plain buttermilk
- ½ cup canola oil
- 2 tsp vanilla essence
- 2 big eggs
- 1 cup coffee
- 750 ml whipped cream
- 4 vanilla bean
- 3 tbsp gelatin
- 3 tbsp raw sugar
- 500 g cherry preserve
- 300 g cherries (frozen or fresh)
- 100 g dark chocolate
Making.
Cake:
Prepare 3 cake tins
(22 cm each) – line bases with baking paper . Preheat the oven to 180
degrees.
In a big bowl stir together flour,
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
Prepared dough transfer from bowl to
tins: 1/3 for each one. Bake for 30-30 minutes.
Stand cake in tins for 10 minutes. Then
remove lines and chill until the cake is cold.
Cream:
Dissolve
gelatin in hot water ( ¼ cup). Set aside to chill.
Remove
beans from vanilla and put it on the small plate.
Chill
whipped cream and big bowl. Transfer cream into bowl, and beat for 5
minutes.Then add raw sugar and beat until will be stiff and shiny.
Add vanilla bean and gelatine, beat for 3 minutes. Prepared whipped
cream, set aside to the fridge for 10 minutes.
Spread
all 3 cakes with preserve and cherries ( leave some for the
decoration). Then spread 1/3 whipped cream into first cake and cover
it with the second one. Repeat the same with the second and the third
one. Lastly decorate the top with remaining whipped cream, cherries
and chocolate. Set aside into fridge for at least 4 hours.
Bon
appetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
Tor wygląda przepięknie i jestem pewna ze równie dobrze smakuje!!
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie ! Zwłaszka te kawałki czekolady, przypominają taki upiorny, ciemny las, w sam raz na Halloween.
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńCoś pięknego! Wygląda naprawdę bajkowo, baśniowo, trochę jak straszny zamek :-)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100% Jak zamek złej królowej ze Śnieżki =D
UsuńZgadzam się z Tobą - tort czarny las to doskonałość smaków...
OdpowiedzUsuńjadłam, jadłam! był przepyszny, także wszyscy teraz zabierają się do pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńO proszę bardzo, jak byśmy się umówiły, u mnie dzisiaj to samo :) Ale wasz po prostu zwala z nóg pomysłowością. Ta czekolada rewelacyjny pomysł. Jest przepiękny.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, niezły zbieg okoliczności:) Dziękujemy za miłe słowa i gorąco pozdrawiamy.
Usuńmniam,mniam
OdpowiedzUsuńNaprawdę imponujący i cudnie przystrojony!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Jak zwykle rano zaglądnęłam na Waszą stronę i wygląd tego tortu urzekł mnie do tego stopnia, że oczywiście zaraz zabrałam się za robienie. Całkiem nie dawno skosztowałam pierwszego kawałka i po prostu oszalałam z pyszności jaką ten tort ma w sobie =D! No po prostu niebo w gębie, nigdy jakoś nie byłam super fanką Czarnego Lasu, a ten mnie po prostu powalił swoją dobrocią. Ciasto jest delikatne, bita śmietana dzięki wanilii ma niepowtarzalny smak, a wiśnie dodają trochę kwaskowości sprawiając, że całościowy smak jest idealnie zrównoważony.
OdpowiedzUsuńPolecam każdemu, a wygląd tego tortu jest bajkowy, dzięki ozdobie z czekolady, niestety mi to aż tak super nie wyszło jak wam, ale myślę, że to kwestia wprawy :) Świetnie nadaje się na tę jesienną porę.
Dziękujemy i cieszymy się, że smakowało:)
UsuńŚwietnie wygląda!i ta dekoracja...rewelacja! Pozdrawiam cieplutko :)!
UsuńWspaniały tort.
OdpowiedzUsuńPrzepiękna dekoracja:)
CUDO! zostaję Waszą obserwatorką :)
OdpowiedzUsuńwkrótce mam imieniny więc już wiem co przygotuję na tę okazję :)
super! moje gratulacje tak cudownego dzieła :)))
Dziękujemy serdecznie! Tort na pewno zrobi wrażenie na gościach:)
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńAle zdradź jak została zrobiona dekoracja? :D
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Potem na papierze do pieczenia rozsmarować ja bardzo cienko, na kształt ozdoby. Tak przygotowaną czekoladę włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Potem delikatnie odrywać paski czekolady i przyklejać na tort. Pozdrawiam:)
UsuńCIASTKO ROBIŁAM NA PIERWSZY MIESIĄC MOJEJ CÓRECZKI BELLI I JUTRO PONOWNIE JE BĘDĘ ROBIĆ TAK DO 12 MIESIĄCA BĘDZIE TO JEJ TORCIK:) WSZYSCY CHWALILI ZA SMAK TERAZ SPRÓBUJĘ JE TAK ŁADNIE OZDOBIĆ:)POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało i powodzenia w dekoracjach. Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pycha. Polecam!!
OdpowiedzUsuńWitam, przepis pwygląda przepysznie, ale mam pytanie. Czy z podanego przepisu nie można upiec i dużego biszkoptu, a potem podzielić na 3 części??? (nie mam 3 tortownic :)) czy moze nie udać, bo ciepło będzie źle docierać do środka?
OdpowiedzUsuńWitam. Ciasto ma konsystencję bardziej podobną do bazy na muffiny niż do klasycznego biszkoptu, więc lepiej nie piec na raz bo raczej nie wyjdzie. Masę najlepiej podzielić na trzy części i piec jedno po drugim, wymieniając za każdym razem papier - zajmie to więcej czasu, ale na pewno blaty będą odpowiednio dopieczone. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńDziękuję :)
Usuń