Wszyscy uwielbiamy naleśniki, zarówno w wersji słodkiej jak i słonej. Dzisiaj przedstawiamy przepis na tą słoną – z pesto ze szpinaku i avocado. Pesto zwykle kojarzy się z makaronami jednak zapewniamy, że w naleśnikach jest równie pyszne. Avocado i oliwa dotaczają niezbędnych i zdrowych tłuszczy czyniąc to danie bardzo wartościowym i pożywnym. Polecamy gorąco!
Ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 220 g mleka
- 220 g wody
- 220 g mąki
- garść świeżego tymianku
- szczypta soli
Pesto:
- pęczek świeżego szpinaku
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 dojrzałe avocado
- garść pestek dyni
- sól, pieprz
- dodatkowo: feta do podania (około 150 gram)
Wykonanie.
Naleśniki:
W misce zmiksować wszystkie składniki
na ciasto. Dodać liście świeżego tymianku i wymieszać.
Naleśniki smażyć na patelni
beztłuszczowej
Pesto:
Na patelni rozgrzać oliwę. Przysmażyć
lekko pokrojony czosnek, tak aby oliwa przeszła jego zapachem. Oliwę
z czosnkiem przelać do pojemnika blendera.
Szpinak umyć i wrzucić na gorącą
patelnię, podgrzać do momentu, aż zwiędnie. Przygotowany szpinak
wrzucić do oliwy i czosnku, dodać pokrojone na kawałki avocado i
pestki dyni. Zmiksować na gładkie pesto. Doprawić solą i pieprzem
do smaku.
Naleśniki nadziewać pesto i podawać
z fetą, na gorąco lub na zimno
Czas wykonania: około 60 minut.
Ilość porcji z
przepisu: 8 naleśników z nadzieniem.
Zapraszamy do komentowania:)
lubię szpinakowe naleśniki, to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :) Naleśniki ze szpinakiem to jedne z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńmmm ,naleśniki ze szpinakiem -uwielbiam !
OdpowiedzUsuńIdealne dla miłośników szpinaku, czyli dla mnie =D
OdpowiedzUsuńJak pysznie wyglądają, zdecydowanie moje smaki, koniecznie muszę spróbować z avocado, ja tylko zamiast fety dodaję serek Bałkański(np. z lidla), nie jest taki słony:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za propozycję, następnym razem na pewno skorzystamy :)
Usuń