Przygotowanie:
25 minut.
Pieczenie:
50 minut.
Gotowe
do podania: około półtorej godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 6 dużych kawałków.
Spód:
- pół szklanki pistacji bez łupin
- 1 1/4 szklanki maki pszennej
- 115 g masła, miękkiego
- 1/3 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
Wypełnienie:
- pół szklanki śmietany 12
- ziarna z jednej laski wanilii
- 2 łyżki miodu
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mąki
- 8 moreli
- pistacje do dekoracji
Wykonanie:
Obrane
ze skorupek migdały zmielić na mąkę. Przełożyć do miski i
wmieszać zwykłą mąkę oraz sól.
W
drugiej misce masło zmiksować z cukrem, aż będzie gładkie i
puszyste. Wmieszać suchą mieszankę. Ciasto zapakować w folię i
włożyć na pół godziny do lodówki.
Piekarnik
rozgrzać d0 180C, tarta pieczona w formie 25 x 25 centymetrów.
Formę wysmarować masłem.
Po
3 minutach rozpakować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną masłem
blaszkę. Piec przez 15-20 minut, aż ciasto będzie ładnie
zarumienione.
Wszystkie
składniki do wypełnienia tarty bardzo dokładnie wymieszać. Masę
wylać na podpieczony spód. Przepołowione owoce układać na
tarcie, skórką do dna. Piec kolejne 30 minut. Pozostawić do
ostudzenia i ozdobić pokruszonymi pistacjami przed podaniem.
Przepis pochodzi z tego bloga.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Pistachio and apricot tart.
Preparation:
25 minutes.
Baking:
50 minutes.
All
ready: about 2 hours.
Servings:
6.
Crust:
- 1/2 cup pistachio flour (grounded pistachios)
- 1 1/4 softened butter
- 1/3 cup caster sugar
- a pinch of salt
Filling:
- 1/2 cup sour cream
- 1 vanilla stick, seeds removed
- 2 tbsp liquid honey
- 1 large egg
- 1 tbsp all purpose flour
- 8 apricots, halved
- some pistachios for the garnish
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Prepare 25x25 cm non stick baking tray. Grease with
small amount of butter.
Mix
pistachio flour with regular flour and salt.
Beat
the softened butter with sugar until it's fluffy and pale. Stir in
flour mixture and fold until well combined. Wrap with aluminium foil
and place in the fridge foe 30 minutes. Then line prepared tin with
the crust. Bake for 15-20 minutes until lightly brown.
In
a medium bowl mix all filling ingredients until well combined and
smooth.
Place
halved apricots on baked crust and pour into the filling mixture.
Bake for another 30 minutes. Set aside to chill completely and
sprinkle with chopped pistachios.
Recipe
comes from this site.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Świetnie wygląda - super zestawienie kolorów!
OdpowiedzUsuńJaka ładna :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bosko! Przepyszny blog, przez długo rozkoszowałam się różnymi proponowanymi przez Ciebie smakami... :3
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to słyszeć:)
Usuńależ widoki..zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńmmm juz sama nazwa kusi a co dopiero smak...intrygujaca tarta :)
OdpowiedzUsuń