Czekoladowe muffinki z dodatkiem ricotty oraz malin i borówek. Ostatnio na blogu pojawiły się białe babeczki, teraz dzielimy się podobnymi tyle, że w wersji czekoladowej. Ktoś może stwierdzi, że „muffinki się już przejadły”, trochę prawdy w tym jest. Stały się bardzo popularne, pojawiają się na wielu blogach, a każda kawiarnia ma ich szeroki wachlarz w swoim asortymencie. Jednak uważam, że wcale się nie przejadły, z dwóch podstawowych powodów. Po pierwsze: prosta i sprawdzona baza pozwala na eksperymenty i tworzenie wielu wariantów smakowych. Po drugie: na prawdę zawsze wszystkim smakują. Przyznam, że niektóre z moich ciast się nie przyjęły: albo za słodkie albo źle dobrane dodatki, za mało czekolady... Natomiast w przypadku muffinek jeszcze mi się krytyka nie zdarzyła. Także kończąc ten, krótki babeczkowy wywód : polecam dzisiejszą propozycję bo jest po prostu pyszna:)
Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie:
35 minut.
Gotowe
do podania: około godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 babeczek.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 150 g sera ricotta
- 3 łyżki mleka
- 100 g malin
100 g borówek
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać d0 180C, przygotować foremki na muffiny.
W
dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, cukier oraz sól.
W
drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i olejem. Potem wmieszać
ricottę. Masę przelać do sypkich składników i wymieszać do
uzyskania gładkiej masy. Na koniec wmieszać łyżką owoce.
Masę
przełożyć do foremek i piec przez 25-30 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
_____
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Chocolate ricotta muffins with berries.
Preparation:
15 minutes.
Baking:
35 minutes.
All
ready: about an hour.
Servings:
12.
- 1 cup all purpose flour.
- 1/3 dark baking cocoa
- 1 tsp baking powder
- a pinch of salt
- 3/4 cup sugar
- 1 egg
- 1/2 cup canola oil
- 150 g ricotta
- 3 tbsp milk
- 100 g raspberries
- 100g blackberries
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Prepare muffin tin.
In
a big bowl mix flour, cocoa, baking powder, sugar and salt.
In
a second bowl mix eggs with milk and oil. Then mix in ricotta cheese.
Pour into flour mixture and stir until it's well combined. Lastly
gently stir in the fruits. Pour the batter into tin and bake for 25
- 30 minutes.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
super muffinki! wilgotne, mięciutkie i rozpływające się w ustach ;-)
OdpowiedzUsuń