Tarta
na czekoladowym spodzie wypełniona kremowym ganache z winem i
udekorowana świeżymi malinami. Idealne ukoronowanie sezonu na
świeże maliny. Jak co roku, poza sezonem, do deserów i tortów
będę wykorzystywać mrożone owoce, jednak do takiej tarty jak ta
najlepsze są świeże. Całość jest bardzo czekoladowa, a dodatek
wytrawnego wina nadaje czekoladzie ciekawego posmaku i przełamuje
słodycz. Również lekko kwaśne maliny idealne komponują się z
całością. Prosta, acz bardzo efektowna tarta. Nie powinna sprawić
nikomu problemu, a na pewno zachwycie degustujących.
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe
do podania: około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 6 kawałków.
Ciasto
czekoladowe:
- 80 g mąki pszennej
- 15 g kakao do wypieków
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli
- 50 g zimnego masła
- jedno małe jajko, roztrzepane
Ganache:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml śmietany 32%
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- maliny do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie
składniki na ciasto włożyć do miski lub do malaksera i połączyć
do uzyskania gładkiej masy. Zapakować w folię aluminiową i włożyć
na pół godziny do lodówki.
Piekarnik
nagrzać do 180C. Formę na tarty ( 18 cm średnicy ) wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciastem dociskając do
boków i spodu. Zakryć wierzch folią i wyłożyć obciążenie
(surowy groch lub ryż). Piec z obciążeniem przez 15 minut, kolejne
15 bez. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Do
garnka z grubym dnem wrzucić połamaną czekoladę, śmietanę wino
oraz masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia składników. Pozostawić do wystudzenia.
Ganache
wylać na wystudzony spód i odłożyć całość na około 30 minut.
Następnie udekorować malinami.
Przepis na spód do tarty pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Chocolate and raspberry tart.
Preparation:
40 minutes.
Baking:
30 minutes.
All
ready: about 4 hours.
Servings:
8.
- 80 g all purpose flour
- 15 g dark cocoa
- 30 g caster sugar
- a pinch of salt
- 50 g cold butter
- 1 small egg, lightly beaten
Ganache: - 200 g dark chocolate
- 50 g butter
- 50 ml double cream
- 50 ml red Merlot wine
- fresh raspberries for he garnish
Chocolate
pastry:
Directions:
Pastry:
Prepare
18 cm round baking tin, preheat the oven to 180C.
Place
all ingredients for the crust in a bowl of pod processor, and process until it's well combined. Remove from the bowl and wrap with
plastic foil. Place in the fridge for 30 minutes. Then roll the
pastry out, place in the prepared pan. Bake for 15 minutes with
weights and 15 without them. Set aside to chill completely.
Ganache:
Place
chopped chocolate, butter cream and wine in a small pot. Heat until
it's well melted, stirring from time to time. Set aside for 10
minutes, then pour into baked pastry. Decorate with raspberries.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Wygląda absolutnie obłędniee :)))
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozpusta :) I piękne zdjęcia na dodatek :)
OdpowiedzUsuńwygląda zabójczo :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńWOW!!! This is amazing. Thank You for the pleasure of staring at your food.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :) Robiłam kiedyś podobną tartę i była rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńo rany... jaka rozpusta... piękna jest ta tarta i musi być przesmaczna :)
OdpowiedzUsuń