Ciemne biszkopty przekładane masą czekoladową z orzechami pokryte musem karmelowym.
Dawno nie było tortu na blogu więc powracamy z mocnym uderzeniem. Niezwykłe czekoladowy i wyrazisty smak ciast i masy świetnie komponuje się z twardymi orzechami i delikatnym musem. Po spędzeniu nocy w lodówce ciasta twardnieją i razem z wypełnieniem tworzą idealną całość. Idealny na wyjątkowe okazje, na pewno zachwyci wszystkich degustatorów. Do ozdoby użyłam pozostałego z ostatnich cupcakes kremu maślanego: można go zastąpić czymś innym np. bita śmietaną z czekoladą lub pozostawić bez dekoracji.
Przygotowanie:
90 minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto
czekoladowe:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
- 120 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mleka
- 75 g gorzkiej czekolady
Masa czekoladowa z orzechami:
- 150g gorzkiej czekolady
- 4 kopiate łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka śmietany 30%
- 150 g orzechów laskowych
- 1 żółtko
- 30 g cukru
- 25 ml mleka
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
- 125 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie tortownice o
średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostawić do
ostygnięcia.
W dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki,
dodać jajka mleko i miękkie masło. Całość zmiksować do
połączenia się składników. Dodać roztopioną czekoladę i
ponownie zmiksować, dopóki masa nie będzie gładka. Ciasto przelać
po równo do dwóch tortownic i piec 25 minut. Ostudzić.
Masa czekoladowa z orzechami:
temperaturę w piekarniku zmniejszyć
do 80C. Orzechy laskowe zapiekać przez 20 minut. Następnie zdjąć
z nich skórkę i posiekać.
W garnuszku z grubym dnem podgrzać
śmietanę. Dodać masło i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się
wszystkich składników. Wmieszać orzechy.
Mus karmelowy:
Aby przygotować mus karmelowy najpierw
należy zrobić karmel. Na patelnię z grubym dnem, najlepiej
żeliwną, wsypać cukier. Zalać zimną wodą tak, aby pokryła ona
cukier. Włączyć gaz i trzymać na ogniu dopóki cukier się nie
skarmelizuje. Nie wolno mieszać łyżką, można od czasu do czasu
poruszać patelnią, aby kolor ładnie się rozprowadził. Kiedy karmel będzie już złoty, wlać
40 ml podgrzanej śmietanki, cały czas energicznie mieszając np.
trzepaczką.
Kiedy karmel zgęstnieje
zestawić z ognia. Na drugiej patelni podgrzać mleko i dodać
cukier. Dobrze wymieszać i wbić żółtko. Podgrzewać dopóki nie
zgęstnieje. Na koniec wmieszać rozpuszczoną żelatynę i karmel.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimną śmietanę ubić na
sztywno i wmieszać w nią ostudzoną masę karmelową. Wstawić do
lodówki.
Na blat biszkoptu wyłożyć masę czekoladową i
przykryć drugim blatem. Całość posmarować musem karmelowym i
udekorować wedle upodobań. Ciasto najlepiej składać w tortownicy.
Powinno zostać w lodówce na całą noc.
Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki
„Czekolada” Carli Bardy
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Chocolate caramel cake.
Dark chocolate cake with nut-choc filling and caramel mousse.
Preparation: 90
minutes.
Baking: 25
minutes.
All
ready: second day
Serves:
12.
Chocolate cake:
- 150 g all purpose flour
- 1 tsp baking powder
- 2 tbsp dark cocoa
- 120 g softened butter
- 150 g caster sugar
- 2 eggs
- 2 tsp milk
- 75 g dark chocolate, melted and cooled
Chocolate nut praline:
- 150g dark chocolate
- 4 tbsp creamy peanut butter
- 1 cup double cream
- 150 g hazelnuts
- 1 yolk
- 30 g sugar
- 25 ml milk
- 1 tsp gelatine dissolved in 1 tbsp hot water
- 125 ml double cream
Directions:
Chocolate cake:
Preheat
the oven to 180C. Line two 21 cm round tins with parchment paper.
Ina
a big bowl mix all dry ingredients. Add egg, milk and softened
butter, Mix until it's well combined. Add melted and cooled chocolate
and mix again. Pour mixture into two tins and bake for 25 minutes.
Chill.
Chocolate
praline:
Melt the chocolate: place it on a small bowl with the
cream and peanut butter, set it over a saucepan of simmering water.
When it's well melted stir in the rum. Set aside to chill.
Caramel mousse:
Place the sugar on a pan with a really thick bottom.
Pour into it the cold water: it has to caver the sugar completely.
Then place in a heat. Don't stir the caramel with a spoon: You can
toss the pan from time to time. The color of the Caramel has to be
gold: i may take a while. Then add 40 ml of hot double cream and
stir. When it's thick set aside. On the second pan heat milk and
add sugar, stir until it's dissolved. Add yolk and mix again. Lastly
stir in gelatine and caramel. Set aside to chill completely. Beat
cold double cream until it's thick. Stir in cooled caramel mousse.
Place in the fridge.
Place nut praline on the first cake and cover it with
the second one. Top with caramel mousse and place in the fridge for
one night.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments,
every word means a lot for us:)
Wygląda bardzo dostojnie w tych kolorach :)
OdpowiedzUsuńJuż po zdjęciu poznałam, że to Wasze. :)) Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDeve ser delicioso hum que bom aspecto.
OdpowiedzUsuńBeijinhos
wygląda tak, jak powinno moje ciasto marzeń - konkretnie i słodko <3
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne. Mniam. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy pięknie:)
OdpowiedzUsuń