Kremowy sernik na orzechowym spodzie i powidłami śliwkowymi. Całość pokrywa polewa czekoladowa z dodatkiem drobno posiekanych orzechów. Ser jest bardzo lekki i świetnie kontrastuje się z innymi składnikami: chrupiącym spodem, gęstą polewą i słodkimi powidłami. Idealny do świeżo naparzonej kawy na jesienne popołudnia:)
Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 90
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny plus noc w lodówce.
Ilość
porcji z przepisu: 20 kawałków.
Sernik pieczony
na blaszce o wymiarach 25x25 centymetrów.
Orzechowy
spód:
- 100 g cukru demerara
- 240 g drobno pokrojonego masła
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- 300 g mąki pszennej
Sernik:
- 800 g sera białego, potrójnie zmielonego
- 200 ml śmietany 18%
- 250 g sera mascarpone
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 400 powideł śliwkowych
Polewa:
- 200 g orzechów laskowych, bardzo drobno posiekanych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Spód:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę 25x25 wyłożyć
papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać masło i
rozrabiać ręką do utworzenia grudek. Potem dodać orzechy i
jeszcze raz zamieszać. Wyłożyć spód tortownicy, dociskając do
dna i piec 10 minut. Podpieczony spód wyjąc z piekarnika i
posmarować połową powideł. Wstawić do pieca na kolejne 10 minut.
Ser zmiksować ze śmietaną i mascarpone. Kiedy będą
dobrze połączone dodać cukier i jajka. Kiedy masa będzie gładka
przelać ją na upieczony spód. Na wierzch wykładać po łyżce
powideł w niewielkich odstępach. Sernik piec przez 60 minut i
pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić obydwa rodzaje czekolady.
Kiedy będą płynne dodać śmietanę i zmieszać do połączenia
składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i oblać polewą
sernik. Kiedy całość będzie całkowicie wystudzona wstawić do
lodówki, najlepiej na całą noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Plum cheesecake.
Creamy
cheesecake with plum stew and nuts.
Preparation: 30
minutes.
Baking: 90
minutes.
All
ready: about 2,5 hours.
Serves:
20.
- 150 g all purpose flour
- 50 g demerara sugar
- 120 g cubed and softened butter
- 60 g chopped walnuts
Cheesecake:
- 800 g cream cheese
- 200 ml sour cream
- 250 g mascarpone cheese
- 4 eggs
- 6 tbsp caster sugar
- 400 plum stew
Chocolate:
- 200 g hazelnuts, roughly chopped
- 150 g dark chocolate
- 150 g milk chocolate
- 4 tbsp sour cream
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line 25x25 cm baking pan with parchment paper.
Mix
flour with sugar, add butter and mix until resembles crumble. Stir in
walnuts. Pour mixture into tin , push it into the bottom and bake for
10 minutes. Then spread half of the plum stew on half baked pastry
and put it back into the oven. Bake for another 10 minutes.
Mix together cream cheese, sour cream and mascarpone cheese. When
it's smooth stir in eggs and sugar. Mix until well combined and pour
into baked pastry. Spoon left plum stew on the cheesecake mixture.
Bake for 60 minutes and set aside to chill.
Melt the chocolate: place both on a small bowl with the
sour cream, set it over a saucepan of simmering water. When
it's well melted stir in chopped hazelnuts. Spread prepared chocolate
on the top of baked cheesecake. Place in the fridge for one night or
at least 4 hours.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Jak już jesteśmy przy sernikach to looknij do Dziadka :) łaciaty sernik też niczego sobie: http://dziadekgotuje.blogspot.com/2013/09/aciaty-sernik.html
OdpowiedzUsuńPysznie. Zdecydowanie coś dla mnie, a połączenia śliwek i sernika jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńSerniki to moja słabość. Wypróbowuję różne nowe smaki. Tak więc Twój zapisuję na listę do najbliższego wypieku. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńWspaniały.. Mistrzostwo świata ;D Prześlesz mi kawałek zanim sama taki upiekę (chociaż na pewno nie wyjdzie mi tak wspaniały jak Twoj ;) )
OdpowiedzUsuńFajny :) Nigdy nie łączyłam sera ze śliwkami i orzechami, ale brzmi dla mnie bosko :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na DUŻY kawałek! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
idealny dla mnie sernikomaniaczki:D manimmm
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada takie połączenie :3
OdpowiedzUsuńMmm, cudowny... Śliwki i ser to bardzo udane połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarze. Nie pozostało nic więcej jak upiec ten sernik:)
OdpowiedzUsuń