Małe rogaliki z marmoladą różaną. Ciasto z dużą ilością żółtek, drożdżami i śmietaną jest kremowe i idealnie kruche. Długo zachowuje świeżość, dlatego rogaliki można przetrzymywać przez kilka dni, nie tracąc na smaku. Pyszny i prosty deser, dla fanów babcinych wypieków.
Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: około 50 rogalików.
Zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki cukru
Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 250 g masła
- 20 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
Ponadto:
- 300 g marmolady z róży
- żółtko roztrzepane z łyżką mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duże blachy wyłożyć
papierem do pieczenia.
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże, cukier i mąkę,
dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksować z 3 łyżkami cukru i solą. Kiedy
dobrze się połączą dodać śmietanę i zmieszać łyżką.
Na stolnicy lub płaskiej powierzchni przesiać mąkę,
dodać masło i siekać nożem, dopóki masło nie połączy się z
mąką. Następnie wlać rozrobione drożdże i masę z żółtek.
Dobrze zagnieść ciasto, powinno być zwarte i z łatwością
utworzyć kulę. Jeżeli będzie za rzadkie dodać trochę mąki, a
jeżeli zbyt gęste to łyżkę śmietany.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować w kwadrat.
Wykroić z niego około 4 centymetrowe paski, potem wykroić
trójkąty. Na dłuższej krawędzi położyć marmoladę i zwinąć
do rogu. Czynność powtórzyć do wykończenia składników.
Podobnie zrobić z drugą połową ciasta. Przygotowane rogaliki
posmarować żółtkiem i piec 15-20 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Cookies with rose filling.
Preparation: 60
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: about 2 hours.
Serves:
about 50 cookies.
Yeast mixture:
- 50 g fresh yeasts
- 3 tbsp sugar
- 1 tbsp flour
- 1.2 cup sugar
Dough:
- 800 g all purpose flour
- 5 egg yolks
- 150 ml sour cream
- 250 g butter
- 20 g vanilla sugar
- 1 tsp salt
- 3 tbsp sugar
Moreover:
- 300 g rose marmalade
- yolk mixed with 1 tbsp of milk
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line two large baking pans with parchment paper.
Heat
milk a little bit. Then add yeasts, sugar and flour, mix well. Set
aside.
Beat yolks with 3 tbsp of sugar and salt. Then stir in
sour cream.
Stiff flour on the pastry board. Add butter and chop
with a knife until it combines with flour. Then pour into it yolk and
yeast ,mixture and knead the dough.
Separate prepared dough into two and roll it out. Then
cut out 4 cm stripes. Cut out from them triangles. Place the
marmalade on the loner side and roll . Brush with yolk and place on
the parchment paper. Repeat this action with all the pastry. Bake
for 15-20 minutes until gold.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
cudne słodziaki:D
OdpowiedzUsuńulala apetyczne!
OdpowiedzUsuń