Pełnoziarniste muffiny z dodatkiem żurawiny, gruszki i płatków owsianych. W babeczkach jest niewielka ilość cukru, są bardzo delikatne i miękkie. Gruszka jest rozpieczona i świetnie komponuje się z całością. Są to jedne z lepszych muffinów jakie zdarzyło mi się popełnić, na pewno jeszcze nie raz zagoszczą u mnie w kuchni.
Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie:
30-35 minut.
Gotowe do podania:
około 1 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 muffinów.
- 1 dojrzały banan
- 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków jęczmiennych
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g cukru brązowego
- 140 ml maślanki naturalnej
- 1 małe jajko
- 40 ml oleju
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 małe gruszki
Kruszonka:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na kruszonkę: w misce zmieszać mąkę, cukier oraz
masło. Muszą utworzyć grudki i dobrze się połączyć. Kruszonkę
najlepiej wyrabiać palcami.
W dużej misce banan zgnieść na miazgę. Dodać jajko,
maślankę i olej. Dobrze wymieszać do utworzenia gładkiej masy.
Następnie wmieszać wszystkie sypkie składniki, oraz gruszki i
żurawinę. Masę przełożyć do foremek, tak aby sięgała
brzegów. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.
Piec 30-35 minut, do suchego patyczka.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Wholemeal muffins.
Wholemeal and oat muffins with pears, topped with crumble.
Preparation: 10
minutes.
Baking: 30-35
minutes.
All
ready: about 1 hours.
Serves:
8 muffins.
- 1 very ripe banana, crushed
- 150 g wholemeal flour
- 4 tbsp rolled oats
- 1 tsp baking soda
- ½ tsp baking powder
- a pinch of salt
- 50 g brown sugar
- 140 ml plain buttermilk
- 1 small egg, beaten
- 40 ml canola oil
- 50 g dried cranberry
- 2 small pears, thinly sliced or cubed
Crumble:
- 2 tbsp softened butter
- 2 tbsp sugar
- 5 tbsp wholemeal flour
Directions:
Preheat
the oven to 180C.
For
the crumble: mix together flour, butter and sugar, until resembles
breadcrumbs. Set aside.
Mix crushed banana with egg, buttermilk and oil. Then
stir in all dry ingredients, pears and cranberry.
Pour the batter into muffin pan and top with the
crumble. Bake for 30-35 minutes.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Nigdy takich nie jadłam. chyba musze sobie zrobić kiedyś:)
OdpowiedzUsuńsmakowite. orkiszowe wypieki są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńextra zdjęcia a muffiny muszą byc bardzo smakowite jak patrze po składnikach!;)
OdpowiedzUsuńalez apetycznie wygladają:)
OdpowiedzUsuńPyszne (nawet na drugi dzień) właśnie zajadam na śniadanie - samo zdrowie !! :)
OdpowiedzUsuń