Pełnoziarniste ciasteczka z rodzynkami, masłem orzechowym i płatkami owsianymi. Błyskawiczne, rozpływające się w ustach i przepyszne zbożowe ciasteczka. Na pewno zasmakują wszystkim uzależnionym od masła orzechowego. Idealne aby wziąć je do pracy lub na uczelnię i zrobić smaka innym. Albo zjeść prosto z blachy...
Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 12
minut.
Gotowe do podania:
około 30 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 dużych ciastek .
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki płatków jęczmiennych
- ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 60 g miękkiego masła
- ¼ szklanki cukru demerara
- 1 małe jajko
- 4 czubate łyżki masła orzechowego ( ja użyłam Sante)
- pół szklanki rodzynek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć
papierem do pieczenia.
Masło ubijać dopóki nie będzie białe i puszyste.
Następnie dodać cukier i miksować chwilę do połączenia
składników. Potem wbić jajko, dodać masło orzechowe i zmiksować.
Na koniec wmieszać wszystkie sypkie składniki oraz rodzynki.
Na blaszce formować duże płaskie ciastka ( niewiele
urosną i nie rozleją się). Piec od 10-12 minut.
Pozostawić na parę minut do stężenia.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Wholemeal peanut butter cookies.
Cookies with oats, raisins and peanut butter.
Preparation: 15
minutes.
Baking: 12
minutes.
All
ready: about 30 minutes.
Serves:
8.
- cup rolled oats
- ½ tsp ground cinnamon3/4 cup wholemeal flour
- 1 tsp baking soda
- a pinch of salt
- 60 g softened butter
- ¼cup muscovado sugar
- 1 small egg
- 4 tbsp creamy peanut butter
- 1/2 cup raisins
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.
Beat butter until it's pale and fluffy. Then ad sugar and mix until
it's well combined. Mix in peanut butter and egg. Lastly add all dry ingredients with raisins and mix well.
Form large cookies on the parchment paper. It won't change it's
shape. Bake for 10-12 minutes. Set a side for a few minutes to set
before serving.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
o jeeeju, ale są kuszące!
OdpowiedzUsuńOwsiane i to jeszcze z masłem orzechowym?? Dla mnie jak znalazł ;D
OdpowiedzUsuń