Japońskie curry z kurczakiem i warzywami.
To jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Każda pani domu, pomimo podobnych składników przygotowuje je inaczej: niektóre dodają np. kostkę czekolady bądź ketchup. Dzięki temu jeżeli próbujemy go w innym domu, smak będzie się różnił. Curry najlepiej smakuje przyrządzone z kostek: można je kupić np. w Kuchniach Świata. Ma różne stopnie ostrości, ja przygotowałam je w wersji medium spice. Przepis na to danie zdradziła mi moja nauczycielka japońskiego. Ryż przygotowałam w sposób podpatrzony u Gordona Ramsaya: basmati gotowany z anyżem i kardamonem. Ma wyjątkowy smak i jest niezwykle sypki oraz lekki. Polecam gorąco miłośnikom azjatyckich smaków i nie tylko.
Przygotowanie:
25 minut.
Gotowanie: 30
minut.
Gotowe do podania:
około godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże talerze.
- 400 g ryżu basmati
- pół opakowania kostek curry ( można je znaleźć np. tutaj )
- 3 płatki z gwiazdki anyżu
- 3 ziarna kardamonu
- 300 g filetu z kurczaka
- 3 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju
- zimna woda
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać. Kurczaka pokroić w małe
kawałki. Ziemniaki oraz marchewkę obrać o pokroić w kostkę. W
średnim garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż będzie
złota. Dodać marchewkę i ziemniaka i podsmażać około 5 minut.
Na koniec dodać kurczaka, szczyptę soli i pieprzu, całość
trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Potem wlać do garnka wodę, tyle
aby tylko zakryła składniki. Poczekać, aż woda zacznie wrzeć i
dodać kostki curry. Mieszać do momentu rozpuszczenia kostek i
gotować około 30 minut ( warzywa powinny być miękkie).
Ryż wsypać do garnka i wlać 800 ml wody. Dodać
rozgnieciony kardamon i anyż. Gotować 15 minut na małym ogniu, pod
przykryciem.
Podawać na gorąco.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Kare raisu.
Japanese curry with chicken and vegetables.
Preparation: 25
minutes.
Cooking: 30
minutes.
All
ready: about 1 hour.
Serves:
4.
- 400 g basmati rice
- 100 g Japanese curry cubes ( for example Golden Curry)
- 3 pieces of star anise
- 3 seeds of cardamon
- 300 g boneless and skinless chicken breasts, chopped
- 3 big potatoes, cubed
- 3 carrots, cubed
- 2 big onions, chopped
- 3 tbsp canola oil
- cold water
- salt and pepper
Directions:
Heat oil on medium
pot. Add onion and fry until it's gold. Then add potatoes and
carrots, fry up to 5 minutes. Then add chicken, a pinch of salt and pepper and fry for another 5 minutes. Pour in water: until the ingredients are covered up. Boil for 15-20 minutes or until veggies
are smooth.
Place rice in a
medium pot and pour in 800 ml of water. Add crushed anise and cardamon
and boil for 15 minutes under cover.
Serves hot.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Wygląda apetycznie, chociaż nie dla mnie bo mięsa nie jem :) Przygotuje dla mojej mamy, która bardzo lubi kurczaka
OdpowiedzUsuńMożna spokojnie pominąć kurczaka: i tak będzie pyszne, najważniejsze są kostki curry i warzywa:)
UsuńZaciekawiły mnie te kostki curry - dotychczas używałam jedynie past curry oraz tego w proszku. Muszę zajrzeć do kuchni świata i kupić :)
OdpowiedzUsuńJa robię kare raisu bez używania gotowców typu kostki, pasta lub proszek. Najlepsze są świeżo ugniecione w moździeżu przyprawy.
OdpowiedzUsuńProszek do kare raisu:
- ziarna kardamonu w łupinkach
- cynamon w lasce
- ziarna kolendry
- ziarna kminu rzymskiego
- ziarna czarnego pieprzu
- goździki
- suszone chili
- liście laurowe
- gałka muszkatałowa (proszek)
- kurkuma (proszek)
- mąka
- czosnek
- olej
Rozgrzać patelnie na dużym ogniu ok 2min. Zmniejszyć ogień do mało-średniego. Wrzucić wszystkie przyprawy poza gałką muszkatałową, kurkumą, mąką i czosnkiem. Prażyć 0,5min. Zdjąć przyprawy z patelni do miseczki i ugniatać je na proszek.
Rozgrzać patelnie na dużym ogniu ok 2min. Wlać troszkę oleju i podgrzewać go z 1min. (nie zmniejszać ognia) Wrzucić czosnek na patelnie i mieszając ciągle zesmażyć go na złoty kolor. Zdjąć czosnek, zmniejszyć ogień na średnio-duży, wsypać mąkę i prażyć ją ok 3min, czasami mieszając, aż uzyska brązowy kolor. Dodać kurkumę i rozmieszać ciągle prażąc na średnim ogniu. Dodać rozgniecioną wcześniej mieszankę przypraw i rozmieszać ciągle prażąc na średnim ogniu.
W ten sposób mamy własny świeży proszek do kare raisu, który bije smakiem na głowę wszystkie gotowce.
Zezłocony czosnek wędruje oczywiście do gara z warzywami i mięsem.