Deser z duża ilością czekolady i karmelu.
Propozycja idealna dla miłośników wszelkiej maści karmelu. Batoniki przypominają krówki lub cukierki Dumle ( jeżeli ktoś jeszcze je pamięta): są bardzo ciągnące i obowiązkowo zostają na zębach. Spód oraz wierzch to duża ilość czekolady: w formie ciasteczek oraz polewy. Ilość kalorii zawarta w jednym kawałku jest zabójcza, ale zapewniam, że warto.
Przygotowanie:
30 minut.
Gotowe do podania:
około godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 batoników.
- 200 g ciasteczek z tego przepisu lub kupionych czekoladowych
- 1 łyżka masła
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Karmel:
- 250 ml mleka skondensowanego
- 50 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżki syropu klonowego ( można zastąpić łyżką miodu)
Wykonanie:
Ciasteczka zgnieść na miazgę, dodać rozpuszczone
masło i dokładnie wymieszać.
Foremkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na dno wysypać ciasteczka i dobrze docisnąć. Wstawić
do zamrażalnika na czas przygotowywania karmelu.
W rondlu z grubym dnem lub na żeliwnej patelni umieścić
wszystkie składniki na karmel. Podgrzewać na małym ogniu dopóki
wszystkie składniki nie będą rozpuszczone i dobrze połączone.
Następnie zwiększyć ogień i cały czas energicznie mieszając,
podgrzewać 10 - 15 minut. Karmel musi ściemnieć oraz zgęstnieć.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy karmel jest gotowy, należy umieścić
łyżeczkę karmelu w kubku z zimna wodą. Jeżeli pozostanie w
całości i po wyjęciu da się ugniatać, wtedy ma odpowiednią
konsystencję.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
Na zmrożony spód wyłożyć karmel i zalać czekoladą.
Odstawić na czas 30 minut do stężenia.
Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Carli Bardi.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Caramel bars.
Simple dessert with caramel and chocolate.
Preparation: 30
minutes.
All
ready: about 1 hour.
Serves:
10 bars.
- 200 g cookies from this recipe or bought chocolate cookies
- 1 tbsp butter
- 100 g dark or semi sweet chocolate
Caramel:
- 250 ml condensed milk
- 50 g sugar
- 80 g softened butter
- 2 tbsp maple syrup
Directions:
Crush the cookies in a food
processor until resembles crumble. Then add melted butter and stir
well.
Line 20x30 cm baking form with
parchment paper. Press the cookies in the bottom of pan and place in
the fridge.
Place milk, sugar, maple syrup and butter on a pan with
very thick bottom. Then heat it, stirring constantly. It will take
about 10 or 15 minutes: caramel has to be gold and very stiff.
Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot
water, stirring from time to time.
Place the caramel on chilled cookies and top with melted
chocolate. Set aside for 30 minutes to set.
Like
us on facebook!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
wow, ale czekoladowo! a jak słodko.. la mnie troszkę zbyt słodko, ale sztabki Twoje bardzo fajnym są pomysłem :]
OdpowiedzUsuńNie przejmowałbym się kaloriami gdybym takie dostał w swoje rączki. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńSztabki na medal! :)
OdpowiedzUsuńIle kalorii i słodyczy... Coś dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńAaaa uwielbiam Dumle! jak trafię na paczkę w sklepie to kupuję, ale takie domowej roboty jeszcze bardziej do mnie przemawiają, pyszności :)
OdpowiedzUsuńOo, bardzo słodko, czyli dla mnie idealnie <3
OdpowiedzUsuńZje się jeden kawałek i wyrzuty będą mniejsze:) Chociaż...Czekolada, karmel, może być trudno :P
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wszystkie komentarze! Ogólnie rzecz biorąc w temacie kalorii, to sztabki są naprawdę zapychające więc siłą rzeczy nie da się zjeść dużo. Ja poczęstowałam się tylko cieniutkim plasterkiem, a zwykle nie hamuję się z ilością...
OdpowiedzUsuń