Proste placki z cukinii i dymki.
Szybkie danie, idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, gdyż można je wykorzystać na wiele sposobów i zawsze się sprawdza.
Przygotowanie:
40 minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 8 placków.
- 450 g cukinii, startej na tarce
- 2 łyżeczki soli
- 30 g mąki pszennej
- 1 roztrzepane jajko
- 3 dymki, drobno posiekane
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- łyżeczka świeżego tymianku
- garść świeżej mięty
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- 40 g startego parmezanu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię posolić i zostawić na 20 minut, aby puściła
soki. Następnie umieścić cukinię w czystej ściereczce i mocno
wycisnąć przez nią wodę. Suchą cukinię umieścić w misce i
dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Na patelni
rozgrzać olej i smażyć placuszki dopóki nie będą złociste.
Podawać na ciepło.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Zucchini fritters.
Simple zucchini fritters with mint, spring onions and Parmesan.
Preparation: 40
minutes.
All
ready: right after preparing.
Serves:
8.
- 450 g grated zucchini
- 2 tsp salt
- 30 g plain flour
- 1 egg, mixed
- 3 spring onions, chopped
- lemon rind from 1 lemon
- 1 squeezed garlic clove
- 1 tsp fresh thyme
- handful fresh mint
- pinch of nutmeg
- a pinch of pepper
- 40 g grated Parmesan
- canola oil for frying
Directions:
Place grated zucchini in a bowl. Add salt and mix well.
Leave zucchini for 20 minutes. After this time place zucchini in a
clean cloth and squeeze to remove all water. Place dry zucchini in
the bowl and add all ingredients. Mix well and form round fritters on
hot oil. Fry for a few minutes until gold. Serves hot.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Placuszki z cukinii są zawsze pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
kocham je:) cudownie ci wyszły
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, ale bardzo mnie ciekawi ich smak! :)
OdpowiedzUsuń