Sernik o smaku chałwy na spodzie z brownie.
Z powodu nadmiaru chałwy w domu ( myślę, ze nikt nie potrafiłby zjeść takiej ilości) zaszła konieczność na stworzenie jakiegoś deseru z nią w roli głównej. Pomysł dodania chałwy do sernika nie jest zbytnio odkrywczy, ale za to bardzo smaczny. Zamiast standardowego spodu z ciasteczek lub kruchego, postanowiłam zrobić brownie. Sernik jest dosyć ciężki, ale za to z wyrazistym smakiem i niezbyt słodki: mały kawałek na pewno nikomu nie zaszkodzi.
Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 50
minut.
Gotowe do podania:
około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Brownie:
- ½ szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka kakao do wypieków
- 125 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
Ser:
- 150ml śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g chałwy o ulubionym smaku
- 500 g kremowego sera lub sera trzykrotnie zmielonego
- 1 jajko
Wykonanie:
Brownie:
*deser
można piec w foremce 10x20 cm lub w tortownicy o średnicy 21 cm
Wybraną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać
do 180 stopni.
W dużej misce wymieszać kakao z mąką, solą i kawą.
Drugą miskę położyć na garnku z gotującą się wodą. Roztopić
czekoladę z masłem. Ciągle mieszając dodać cukier i mieszać, aż
się rozpuści, Na koniec zdjąć miskę z pary i dodać jajka.
Dokładnie wymieszać.
Płynna masę wlać do sypkiej mieszanki i zmiksować, aż wszystkie
składniki się połączą.
Wylac do formy i podpiekac 10 minut. W tym czasie przygotowac ser.
Ser:
W dużej misce ser zmiksowac z cukrem. Następnie dodac
jajko oraz smietankę i ponownie zmiksowac. Wmieszac pokruszoną
chałwę. Masę wylac na podpieczony spód i piec 35-40 minut w
temperaturze 170C.
Po upieczeniu sernik studzic 10 minut w piekarniku o
uchylonych drzwiczkach, potem za zewnatrz. Przed podaniem sernik
powinien odstac 3-4 godzin w chłodnym miejscu do stężenia.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Brownie cheesecake with halva.
Delicious cake with brownie and halva.
Preparation: 30
minutes.
Baking: 50
minutes.
All
ready: 4 hours.
Serves:
12.
Brownie:
- ½ cup white flour
- a pinch of salt
- 1 tbsp dark cocoa
- 125 g dark chocolate
- 90 g butter
- 1 tsp instant coffee
- ½ cup raw sugar
- 2 eggs
Cheesecake:
- 150ml double cream
- 4 tbsp caster sugar
- 300 g halva ( your favorite flavor)
- 500 g cream cheese
- 1 egg
Directions:
Brownie:
Line 20x30 baking pan or 21 diameter round pan with
parchment paper. Preheat the oven to 180C.
In a big bowl stir together flour, cocoa, salt and instant coffee.
In the second bowl put the chocolate and butter and set it over a
saucepan of simmering water. When it's melted add the sugar and stir
until well combined. Lastly add the eggs and stir.
Mix together chocolate mixture and flour mixture. When well combined
transfer into the pan.
Bake for 10 minutes.
Cheesecake:
Mix cheese with sugar. Then add egg and cream. Lastly
stir in crushed halva and pour the mixture on brownie layer. Bake
for 40 minutes and leave for 3-4 hours to set.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
wow, wygląda to... bosko! a jak pomyślę o ciężkim, mocno czekoladowym cieście i chałwowym smaku... rozpływam się z rozkoszy!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Nie jestem wielką fanką chałwy, wręcz za nią nie przepadam, ale w takim wydaniu myślę, że skusiłabym się chociaż spróbować. A pozostała część rodziny byłaby zachwycona. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, IS
o mamo ile pyszności w jednym ciasteczku:) sernik,brownie i jaszcze chałwa:D achhhhhhh nie mogę sobie wyobrazić aż tak wspaniałego smaku:D:D:D tak jak karmelitka, rozpływam się na sam widok:D
OdpowiedzUsuńPyyyycha! zapisane:)
OdpowiedzUsuńMasz mnie, jako fanka chałwy, sernika i ... brownie :) czuję się zobowiązana do zrobienia tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńIstne cudo *_* Chałwa i brownie <3
OdpowiedzUsuńPyszne musi być, chałwa i czekolada to moje dwa ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńTo ma z milion kalorii!!! :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam-jeszcze gorący.... pyszny... dekadencki
OdpowiedzUsuńnastępnym razem dodam jednak do sea mniej cukru bo dzięki chałwie jest mega słodki
Cieszę się, że smakował, pozdrawiam.
Usuń