Tarty
na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo
fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym
idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu
będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można
każde owoce jakie mamy pod ręką, tarty będą smakować równie
dobrze.
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 9-10 tart.
Ciasto
na tartę:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g kakao do wypieków
- 30 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 łyżki zimnej wody
Krem podstawowy/ patissiere:
- 3 żółtka
- 60 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 laski wanilii
Oraz:
świeże truskawki.
Wykonanie:
Ciasto:
W
dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki z masłem, dopóki
będą przypominać bułkę tartą. Dodać jajko i wymieszać z
pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką
stolnicę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli, dodając po
łyżce wody. Zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30
minut.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim
wysmarowane masłem foremki do tarty. Przykryć folią spożywczą i
wsypać obciążenie ( np. surowy ryż lub kasza). Piec przez 15
minut z obciążeniem, potem 10 bez. Odstawić do ostygnięcia.
Krem podstawowy:
Żółtka
ubić z cukrem: masa powinna być jasna i puszysta. Następnie
wmieszać dokładnie mąkę. Mleko podgrzewać, dodając ziarna
wanilii. Kiedy zacznie wrzeć, wlać je do miski z masą jajeczną i
cały czas energicznie mieszać, dopóki nie będzie gęsta.
Następnie przelać z powrotem do miski z mleka i podgrzewać około
2-3 minut, aż krem zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstawić do
stężenia, najlepiej do lodówki.
Do
wystudzonych ciastek przełożyć krem i ułożyć pokrojone w
plasterki truskawki. Można podawać od razu lub przetrzymywać w
lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Strawberry mini tarts.
Chocolate mini tarts with vanilla patissiere and fresh strawberries.
Preparation: 40 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: about 4 hours.
Servings: 8-9 mini tarts.
Pastry:
200 g plain flour
30 g caster sugar
25 g dark baking cocoa
125 g softened butter
1 egg, lightly beaten
1/2 tsp of salt ( plus about 3 tbsp of cold water)
Creme patissiere:
3 yolks
60 g sugar
20 g flour
250 ml milk
beans from 1 vanilla stick
Moreover:
fresh strawberries, sliced
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz