Prosta i lekka sałatka z kaszą kuskus i warzywami.
Przygotowanie: 25 minut.
Gotowe
do podania: od razu.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 1/4 szklanki bulionu lub zwykłego wrzątku *
- 2-3 garście roszponki
- kilka łodyg świeżego selera naciowego
- kilka rzodkiewek
- połowa brokułaSos:
- pól łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu i soli
- tymianek i bazylia (świeże lub w proszku)
Wykonanie:
Do
garnka wlać bulion lub wrzątek*. Jeżeli używamy zwykłego wrzątku
można dodać łyżkę oliwy do wody oraz sól i pieprz, wtedy smak
będzie bardziej wyrazisty. Przykryć i odstawić na 5-7 minut. Po
tym czasie cała woda powinna wsiąknąć. Kuskus rozdrobnić
widelcem, przesypać do miski w której będziemy przygotowywać
sałatkę i zostawić do ostudzenia.
Brokuła
włożyć do garnka i zalać wrzątkiem tak aby sięgał do końca
korzenia. Trzymać pod przykryciem 7-10 minut. Dzięki tej metodzie
brokuł będzie miał idealną miękkość, nie będzie rozgotowany i
zachowa świeżość. Warzywa pokroić i dodać do wystudzonej kaszy.
Potem dodać jeszcze roszponkę i brokuła, dobrze wymieszać.
Wszystkie
składniki na sos dobrze wymieszać i dodać do sałatki.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Couscous
summer salad.
Preparation:
25 minutes.
All
ready: right after preparing.
Servings:
4.
- 1 cup couscous
- 1 1/4 cup vegetable stock
- 2-3 handful of lamb's lettuce
- a few stems of celery, sliced
- a few radishes sliced
- half of broccoli, boiledSauce:
- 1/2 tbsp balsamic vinegar
- 2 tbsp olive oil
- a pinch of salt and pepper
- fresh thyme and basil
Directions:
Place
couscous in a medium pot and
pour into hot vegetable stock. Cover with a pot an set aside for 5
minutes. Then mix using spoon or fork. Set aside to chill. Place cold
couscous on a salad bowl. Add vegetables and mix.
Mix
well all sauce ingredients and pour into salad, mix.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
właśnie takie lekkie potrawy są najlepsze wiosną i latem :)
OdpowiedzUsuń