Niezwykle
aromatyczne ziemniaki z masłem, czosnkiem i rozmarynem. Bardzo proste
danie, wymaga niewiele wysiłku a zapewniam, że jest powalające.
Mozna podawać solo lub jako dodatek do innego dania. Bardzo ciekawe
pomysł na podanie ziemniaków troszkę inaczej.
Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 2 porcje
- 4 młode ziemniaki, najlepiej nieco większe
- 2 główki czosnku
- kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 200 stopni.
Ziemniaki
umyć ale nie obierać ze skórki. Główki czosnku przekroić na
pół. Oliwą posmarować niewielkie naczynie do zapiekania. W
ziemniakach wyciąć małą kieszonkę i włożyć w nią tymianek.
Piec przez 30 minut. Po 30 minutach wyjąć wszystko z piekarnika.
Rozpieczony czosnek wyjąć z łupinek i przełożyć do małego
naczynia. Poczekać chwilę aż nieco przestygnie, dodać soli,
pieprzu oraz masła. Mieszanką nadziewać podpieczone ziemniaki.
Potem piec jeszcze 10-15 minut. Podawać na gorąco.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Baked potatoes.
Baked potatoes with rosemary and garlic.
Preparation:
10 minutes.
Baking:
50 minutes.
All
ready: about an hour.
Servings:
2.
- 4 potatoes, cleaned not pealed
- 2 garlic bulbs
- fresh rosemary
- 1 tbsp butter
- 1 tbsp olive oil
- salt and pepper
Directions:
Preheat
the oven to 200C. Spread olive oil on medium baking pan.
Cut
out from clean potatoes small pockets and place thyme on the inside.
Place potatoes on prepared pn, sprinkle with some salt and paper. Cut
garlic bulbs into a halves and place on the pan. Bake for 40 minutes.
Then remove baked garlic from hulls an mix with butter. Then place
garlic butter in the potatoes and bake for another 10 minutes.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Pięknie wyglądają te ziemniaczki, bardzo eleganacko :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńAromat czuje nawet przez komputer:)))
OdpowiedzUsuń