Delikatny sernik z białą czekoladą oraz truskawkami. Rzadko robię serniki na zimno, gdyż średnio mnie pociągają ale muszę przyznać, że ten wyszedł przepyszny. Masa jest bardzo lekka i pomimo tego, że w środku jest mleko skondensowane i biała czekolada, nie nazbyt słodkie. Spód jest robiony ze zwykłych biszkopcików z dodatkiem truskawek. Najlepszą częścią są owoce na górze: truskawki gotowane z laskami wanilii i winem musującym ( podobnie jak w ostatniej tarcie). Z wody, soku oraz wina powstał wspaniały, gęsty sos truskawkowy, który na pewno wykorzystam do wielu innych deserów. Jeżeli szukacie jakiegoś pomysł na deser z truskawkami to polecam serdecznie, nie będziecie zawiedzeni:)
Przygotowanie: 50
minut.
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
Sernik:
- 100 g biszkoptów
- 100 g truskawek, szypułkowanych
- 300 g sera trzykrotnie zmielonego
- 150 ml mleko skondensowanego
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
- laska wanilii
Truskawki
i sos:
- 200 g truskawek, szypułkowanych
- 40 ml wody
- 40 ml wina musującego, ja użyłam o smaku truskawkowym
- 4 łyżki cukru
- laska wanilii
Wykonanie:
Tortownicę
o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, w luki powkładać świeżo
pokrojone truskawki.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.
Do
dużej miski włożyć ser, dodać ostudzoną czekoladę, mleko,
śmietankę i ziarna z wanilii. Całość zmiksować na gładką
masę. Na koniec wlać rozrobioną i schłodzoną żelatynę. Gotową
masę serową przelać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić
do lodówki na całą noc.
Sos
truskawkowy:
Na
patelnię wlać wodę, wino cukier, ziarna wanilii oraz skorupki z
laski wanilii. Gotować do 5 minut. Potem dodać truskawki i gotować
do momentu, aż puszczą sok . Następnie wyciągnąć je z płynu i
odłożyć na bok do ostygnięcia. Pozostały sos gotować jeszcze
10-15 minut, aż będzie dosyć gęsty.
Sernik
podawać z sosem oraz truskawkami. Najlepiej sernik przygotować
wieczorem, a całość udekorować sosem i truskawkami, rano, zaraz
przed podaniem. Wtedy sernik będzie dobrze zbity.
Dobrze
schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
dwie łyżki cukru i ziarna wanilii. Bitą śmietanę za pomocą
rękawa wycisnąć w ostudzone ciastka.
Pomysł na sernik.
Pomysł na sernik.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Soft strawberry cheesecake.
Creamy cheesecake with white chocolate, vanilla and strawberry sauce.
Preparation:
50 minutes.
All
ready: second day.
Servings:
10.
Cheesecake:
- 100 g sponge biscuits
- 100 g strawberries, hulled
- 300 g cream cheese
- 150 ml can condensed milk
- 100 g white chocolate, melted and chilled
- 1 tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp hot water
- vanilla beans removed from one vanilla stick
Strawberries
sauce:
- 200 g strawberries, hulled
- 40 ml water
- 40 ml sparkling wine ( mine was strawberry flavored)
- 4 tbsp sugar
- one vanilla bean
Directions:
Line
22 cm round baking tin with sponges, then place halved strawberries
on them.
Place
cream cheese on a medium bowl, add cream, condensed milk, melted and
chilled chocolate, and vanilla beans. Mix well and lastly stir in
dissolved gelatin. Pour into prepared tin and place on the fridge for one night.
Strawberry
sauce:
Place
medium sauce pan on the heat. Add water, sugar, vanilla stick and wine
and heat for about 5 minutes. Then add strawberries and wait until
the liquid will be red. Then remove the strawberries and keep heating
the liquid until it's thick. Then set aside to chill.
When
the cheesecake it set, decorate it with strawberries and sauce.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Pysznie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda tak, że aż chce się wbić widelczyk w monitor :)
OdpowiedzUsuń