Proste drożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek i kruszonki.
Proste drożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek i kruszonki. Idealne na każdą okazję i niezbyt pracochłonne. Śliwki można zastąpić dowolnymi owocami jakie mamy w domu. Przepis na ciasto drożdżowe dostałam od mojej babci i wykorzystałam go na przykład w cynamonkach.
Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 50
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 30 g drożdży
- szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- 1 kg śliwek węgierek
- 100g cukru pudru
- 130 g masła
- 200 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić
drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i
pozostawić do wyrośnięcia.
W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.
Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną
i wyrośnięte drożdże.
Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do
ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej
wyrośnie.
Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się
od miski i utworzy gładką kulę należy wlać masło. Potem tak
samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy już zagnieciemy ciasto należy spód miski i ciasto posypać
mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej
na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.
Masło utrzeć z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Powstałą masę
owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Duża blachę do pieczenia ( 36x30
cm) wyłożyć papierem.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiać i rozłożyć równo
w blasze. Na wierzch pookładać przekrojone i wypestkowane śliwki,
skórką do dołu. Kruszonkę wyjąc z zamrażalnika i zetrzeć na
tarce prosto na śliwki.
Piec przez 50 minut.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Plum cake.
Easy cake with plums and coconut crumble.
Preparation: 60
minutes.
Baking: 50
minutes.
All
ready: 2 hours.
Serves:
30.
Yeast dough:
- 500 g all purpose flour
- 2 eggs
- 30 g yeast
- 1 cup milk
- 3 tbsp sugar
- 3 tbsp butter
- ½ tsp salt
Moreover:
- 1 kg plums, pitted
- 100g caster sugar
- 130 g unsalted butter
- 200 g desiccated coconut
Directions:
Dough:
Heat the milk in a small pot. When it's hot turn off the heat and add
3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix
and set aside for 10 minutes.
Melt the butter and set aside.
Lightly beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.
In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix.
Then knead the dough. It's very important to knead the dough very
well. Even if it's pretty painful :). You can use the wooden spoon
instead of your own hand.
When all of the ingredients will be well combined and the dough stop
stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the
process of kneading until all of the butter disappear in the dough.
Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the
bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl
has to be covered with a cloth.
Crumble:
Beat the butter with sugar. Then stir in the coconut. Mix until it's
well combined. Wrap with foil and place in the fridge for 30 minutes.
You can prepare the crumble day before.
Preheat the oven to 175C. A Large baking pan ( 36x30cm) line with the
parchment paper.
Once again knead the dough shortly and place it on baking pan. On the
top stick plums and sprinkle with crumble.
Bake for 50 minutes.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDo tego kubek pysznej zielonej herbaty i niczego więcej mi nie trzeba :)
Ściskam cieplutko!