Ciekawy pomysł podania klasycznego sernika.
Po zrobieniu tarty zostało mi zbędne ciasto i trzeba było jakoś je wykorzystać. Ramekiny były pod ręką, więc pomysł przyszedł od razu. Serniki są bardzo proste i wspaniale smakują na ciepło z jeszcze gorącymi malinami. Można je podać w ramekinach lub odwrócone na talerzu. Świetnie smakują również na zimno.
Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
około 1 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 4 serniczki.
Kruche ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 75 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 ml zimnej wody
Ser:
- 30ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g kremowego sera lub sera trzykrotnie zmielonego
- 1 małe jajko
- 200 g malin.
Wykonanie:
W misie miksera
zmieszać przesianą mąkę i cukier. Dodać masło i wyrabiać to
utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść
ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule,
zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.
Ser zmiksować z
cukrem, jajkiem i śmietanką. Maliny zgnieść widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
4 ramekiny
wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciastem,
nakłuwając dno. Masę serową rozlać po równo do ramekinów i na
górze wyłożyć maliny. Wierzch posypać cukrem i piec przez 30
minut.
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Hot cheesecakes with raspberries.
Nice idea to serve a simple cheesecake.
Preparation: 30
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: 1 hour.
Serves:
4.
Shortcrust pastry:
- 125 g all-purpose flour
- 75 g softened butter, cubed
- 1 small egg
- 1 tbsp caster sugar
- 20 ml cold water
Cheesecake:
- 30ml double cream
- 2 tbsp caster sugar
- 250 g cream cheese
- 1 small egg
- 200 g raspberries
Directions:
Pastry:
In a big bowl combine
flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's
smooth. Then add the water and keep kneading. When it's well combine
wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.
Mix cheese with sugar, egg
and cream. Crush raspberries with a fork.
Preheat the oven
to 180C.
Brush 4 ramekins
with butter and line with shortcrust pastry. Add cheese mixture and
place raspberries on the top. Sprinkle with sugar. Bake for 30
minutes.
Like
us on facebook!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
To jest cudowne! Takich serniczków jeszcze nie widziałam i chyba zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia ;) Jestem pewna, że je zrobię.
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł a wbrew pozorom taki prosty :) Wygląda niesamowicie dekoracyjnie, jak deser z najlepszej restauracji!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie i koniecznie muszę je wypróbować! Pysznie wyglądają, są arcyprzepiękne i słów mi braknie aż! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym i to bez wahania ;D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)zastanawiałam się właśnie co jest górną warstwą.
OdpowiedzUsuń