Piszingery przekładane kremem czekoladowym i słonym karmelem..
Błyskawiczny i prosty deser do zrobienia dosłownie w 20 minut. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, jednak można konsumować od razu po zrobieniu. Piszingery udowadniają, że czasami najbardziej banalne pomysły są najsmaczniejsze.
Przygotowanie:
20 minut.
Gotowe do podania:
4 godziny lub zaraz po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: mniej więcej 20 kawałków.
- 100 g cukru kryształ
- zimna woda
- 100 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki soli
- 1 opakowanie andrutów
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 ml kwaśniej śmietany
- 2 łyżki rumu
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną,
pod koniec dodając rum. Zostawić do ostygnięcia.
*Śmietankę z solą lekko podgrzać. Na patelnię z
grubym dnem, najlepiej żeliwną, wsypać cukier. Zalać zimną wodą
tak, aby pokryła ona cukier. Włączyć gaz i trzymać na ogniu
dopóki cukier się nie skarmelizuje. Karmelizowanie trwa dość
długo i trzeba wyczekać odpowiedni moment. Nie wolno mieszać
łyżką, można od czasu do czasu poruszać patelnią, aby kolor
ładnie się rozprowadził. Kiedy karmel będzie już złoty, wlać
do niego śmietankę, cały czas energicznie mieszając np.
trzepaczką. Kiedy karmel zgęstnieje zestawić z ognia.Od razu zacząć
przekładać nim wafle w przeciwnym razem zrobi się za twardy.
Wafle na przemian przekładać masą czekoladową i
karmelem. Kiedy już cały andrut będzie złożony, włożyć go do
foliowej torebki. Całość przykryć czymś ciężkim, np. garnkiem
aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły a wafel stał się
lekko miękki. Najlepiej zostawic czas około 4 godzin. Andruty można
zjeść od razu po przygotowaniu, jeżeli ktoś lubi chrupiące
wafle.
* zamiast tego można użyć
kupionej masy kajmakowej w puszce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Choc and caramel wafers.
Simple wafers with chocolate and caramel filling.
Preparation: 20
minutes.
All
ready: about 4 hours or right after preparing
Serves:
20.
- 100 g sugar
- cold water
- 100 ml double cream
- ½ tsp of salt
- 1 pack of plain wafers
- 150 g dark chocolate
- 50 ml sour cream
- 2 tbsp rum
Directions:
Melt
the chocolate: place it on a small bowl with the sour cream, set it
over a saucepan of simmering water. When it's well melted stir
in the rum. Set aside to chill.
Mix double cream with salt and heat a little bit.
Place the sugar on a pan with a really thick bottom.
Outr into it the cold water: it has to caver the sugar completely.
Then place in a heat. Don't stir the caramel with a spoon: You can
toss the pan from time to time. The colour of the Caramel has to be
gold: i may take a while. When the mixture has the right color pour
in double cream, stirring constantly with a beater until it's thick.
Spread caramel on the first wafer and cover it with a
second one, then spread chocolate on it and top with another one.
Repeat until all ingredient are gone. Wrap with foil and weight it of
with something heavy. Leave for 4 hours then cut into pieces. You can
serve it right after preparing but the wafers can be a little dry.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Ja je lubię, ja... Pamiętam jak mamę robiłam nam takie pyszny wafelki, jeden dzień i wafelków nie było:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wprost takie wafelki!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam, uwielbiam. Najczęściej serwuje je nam mama mojego męża, dziewczynki uwielbiają, najwyższa pora by i mama im coś zszykowała :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
Love it.
OdpowiedzUsuń