Sałatka z brokułem, rukolą, awokado, pistacjami i vinaigrette z estragonem.
Bardzo prosta, a jakże smakowita sałatka. Dużo zielonego koloru i bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Na sałatkę składa się duża ilość rukoli, brokuł, feta, pistacje, orzeszki ziemne oraz awokado. Do tego vinaigrette z octem balsamicznym i świeżym estragonem.
Przygotowanie:15
minut.
Gotowe do podania:
od razu.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
Sałatka:
- duże opakowanie świeżej rukoli
- średni brokuł
- jedno dojrzałe awokado
- 50 g pistacji bez skorupek
- 150 g sera feta
- garść orzeszków ziemnych
Vinaigrette :
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1/8 szklanki octu balsamicznego
- pęczek estragonu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szalotka
- łyżka musztardy
Wykonanie:
Brokuła
podzielić na bardzo małe części. Wrzucić do wrzątku i gotować
2-3 minut. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Rukolę umyć i
włożyć do miski. Dodać ostudzonego brokuła.
Zblenderować
oliwę, ocet oraz pokrojoną szalotkę. Całość przecedzić przez
sitko, aby oddzielić pozostałą cebulę od sosu. Do pozostałego
płynu dodać listki estragonu, sól oraz musztardę i wymieszać.
Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku, solą lub pieprzem.
Połowę vinaigrette wlać do brokuła i rukoli, dobrze wymieszać.
Dodać pokrojone awokado, pistacje, orzeszki oraz fetę i delikatnie wymieszać.
Całość polać pozostałym sosem.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Broccoli and arugula.
Very green salad
with feta cheese and balsamic vinaigrette with tarragon.
Preparation: 15
minutes.
All
ready: after preparing.
Serves:
4.
Salad:
- 100 g fresh arugula
- 1 medium broccoli, cut into small florets
- 1 ripe avocado
- 50 g pistachios
- 150 g feta cheese
- 30 g peanuts
Vinaigrette :
- ¼ cup canola oil
- 1/8 cup balsamic vinegar
- a bunch of fresh tarragon
- ¼ tsp of salt
- 1 small onion
- 1 tbsp mustard
Directions:
Heat the water and
boil broccoli florets for 2-3 minutes, then filter it and set aside
to cool. In a big bowl place arugula and cooled broccoli.
Blend
together oil, vinegar and chopped onion. Then filter it to separate
the last of onion from Vinaigrette. To the liquid add tarragon, salt,
mustard and mix. Add some salt and pepper for a taste. Add half of
the Vinaigrette to the broccoli and arugula, mix well. Add sliced
avocado, chopped feta, peanuts and pistachios. Spread rest of the
vinaigrette on the top.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Mmm, jest tu wszystko co lubię. :)
OdpowiedzUsuńświetne, napewno wyprbuje ;) Zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńInteresująca sałatka! Nie wstydziłabym się zaserwować taką moim gościom! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest na prawdę dobra, szczególnie sos ma ciekawy smak. Również pozdrawiam:)
Usuń