Przepis, który jest błyskawiczny w wykonaniu oraz niezwykle smaczny i pożywny. Bardzo lubię kombinacje pesto i suszonych pomidorów: te smaki świetnie się uzupełniają. Tym razem postanowiłam wykorzystać je w nieco innej odsłonie a mianowicie z łososiem. Wyszło naprawdę pysznie. Do przygotowania potrzebnych jest tylko 5 składników oraz sól i pieprz. Solo może służyć jako szybki i pożywny lunch, kiedy jesteśmy w biegu. Natomiast z dodatkami jako obiad pełną gębą:)
Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie: 15
minut.
Gotowe do podania:
25 minut
Ilość
porcji z przepisu: 2 porcje.
- 1 duży por ( biała część)
- 4 łyżki pesto z bazylii
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku.
- 200 g fileta z łososia
Wykonanie:
Na
patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pora drobno pokroić i podsmażyć
na oliwie, aż będzie miękki i lekko zarumieniony. Zdjąć z
patelni. Dodać soli i pieprzu do smaku. Z łososia usunąć skórę
i pokroić go na małe filety, posolić. Pomidory drobno pokroić i
wymieszać z pesto. Filety z łososia posmarować dokładnie pesto.
Podsmażać około 7 minut na pozostałej oliwie, przewracając w
połowie czasu. Fileta układać na podsmażonym porze.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Salmon with basil pesto and sun
dried tomatoes.
Preparation: 10
minutes.
Baking: 15
minutes.
All
ready: 25 minutes.
Serves:
2.
- 1 big leek (white part)
- 4 tbsp of basil pesto
- 100 g sun dried tomatoes
- 2 tbsp olive oil
- salt and pepper for the taste
- 300 g fresh salmon
Directions:
Heat 1 tbsp olive
oil on frying pan. Chop the leak and fry it on olive oil, until it's
soft and gold. Add salt and pepper for the taste. Remove from the
pan. Fillet the salmon and cut it into small pieces then salt. Roughly
chop the sun dried tomatoes and mix it with pesto. Rub it in the
fillets. Fry for 7 minutes. Serve with the leek.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
U mnie jutro też rybka, tyle, że dorsz i nie tak wykwintnie jak u Ciebie. Smażony w cieście... Twoja rybka kusi:)
OdpowiedzUsuńPołączenie łososia z pomidorkami wydaje się ok, chociaż bardziej ciekawi mnie ten por pod spodem:))
OdpowiedzUsuńświetna propozycja, koniecznie trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia ;d
OdpowiedzUsuńYum, this looks delicious. I'm always looking for new salmon recipes, can't wait to try this one!
OdpowiedzUsuń